SSP: Bezbednosna situaciji u Subotici katastrofalna, nadležnima upućuju dva zahteva

Predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Subotici, Robert Šebek, je na zajedničkoj konferenciji za novinare SSP-a, Pokreta slobodnih građana (PSG) i Zeleno-levog fronta, izjavio je da je bezbednosna situacija u Subotici katastrofalna, a sve osvrćući se na učestale oružane sukobe migranata koji se dešavaju u pograničnom pojasu.

On je naveo da su posebno pogođeni stanovnici u mesnim zajednicama Makova sedmica, Kelebija, Hajdukovo i Palić, koji se već više meseci nalaze na vetrometini između krijumčarskih kriminalnih grupa naoružanih automatskim oružjem, koje se međusobno bore za prevlast na teritoriji našeg grada.

„Nakon što padne mrak, građani ne smeju da izađu iz svojih kuća, decu ne smeju da puštaju da sama idu u školu. Za gradonačelnika Stevana Bakića i načelnika Severnobačkog okruga, Bojana Šoralova ovaj problem kao da ne postoji. Od njih stižu izjave da je situacija pod kontrolom i da građani nisu bezbednosno ugroženi. Ovo nije problem od juče, Subotičani su već godinama ugroženi ovim kriminalnim grupama. Posle svakog incidenta čujemo da je sve pod kontrolom, nešto slično onome što je Ana Brnabić izjavila posle tragedija u školi “Vladislav Ribnikar” i u Mladenovcu – da sistem nije zakazao i da on funkcioniše.” – kazao je Šebek.

On je takođe podsetio i na izjavu ministra Aleksandra Vulina u julu 2022. godine, koji je rekao da „nijedna krijumčarska banda neće proći a da ne bude otkrivena, razbijena i da njihovi pripadnici ne budu kažnjeni u skladu sa zakonom“, kao i na izjavu Bojana Šoralova koji je u avgustu iste godine rekao da će „policija imati punu kontrolu između šumskog i graničnog pojasa“, te na izjavu sadašnjeg ministra policije, Bratislava Gašića, iz novembra 2022. godine, kada je najavio „nultu toleranciju prema svima koji su zloupotrebili naše gostoprimstvo“, i da će „životi i imovina građana biti zaštićeni“.

Dodao je da je gradonačelnik Subotice povodom pucnjave između migranata koja se dogodila u noći između 24. i 25. jula u Hajdukovu, kada je jedan migrant izgubio život, a dvojica su povređena, izjavio da građani nisu u opasnosti, iako se “incident dogodio par stotina metara od centra Hajdukova i da automatsko oružje ima smrtonosni domet od 1.500 metara”. – istakao je Šebek.

„On uprkos kiši metaka iz automatskog oružja i eksplozija ručnih granata, o čemu svedoče sami stanovnici Hajdukova, smatra da nema potrebe da građani budu uznemireni, niti da postoji zona grada u kojoj zakoni Srbije ne važe. A svedoci smo da se sličan incident dogodio odmah drugi dan nakon pomenutog.“, kazao je on.

Članica Odbora mladih Pokreta slobodnih građana, Sara Šahinović, istakla je da, to što nijedan građanin ili građanka nisu nastradali, ne znači i da smo svi bezbedni.

„Tvrdnja da bezbednost građana Subotice nije ugrožena je čist apsurd. Sramno je što po ko zna koji put nadležni ne preuzimaju odgovornost i krivicu prebacuju na svoje sugrađane. Odgovornost je jedino i isključivo njihova. Kao mlada osoba, naročito devojka se ne osećam bezbedno da koračam ulicama ovog grada, a kamoli ulicama pograničnih naselja gde je koncentracija migranata najveća.“, poručila je ona, upućujući pitanje nadležnima zašto migranti u svom posedu imaju vatreno oružje i dokle će se tolerisati neredi koje prave.

SSP, Pokret slobodnih građana i Zeleno-levog fronta zahtevaju od lokalne vlasti da se hitno sazove Savet za bezbednost grada Subotice koji će da razmotri bezbednosnu situaciju u gradu i da od direkcije MUP-a zahteva angažovanje Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), najelitnije jedinice MUP-a, zbog razoružavanja kriminalnih bandi u pograničnom pojasu Subotice.

Dalje, kako kažu, zahtevaju od Uprave kriminalističke policije, naročito od Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, da pojača svoje aktivnosti na celoj teritoriji zemlje a naročito na teritoriji Subotice i to zbog što hitnijeg pronalaženja kriminalnih grupa krijumčara i trgovaca oružjem, zbog čije logističke pomoći ove naoružane bande haraju u pograničnom pojasu.