Zbog izbornih nepravilnosti podnete krivične prijave

U borbi protiv izborne krađe koja se desila na izborima održanim u decembru preduzimamo sve radnje u skladu sa zakonom, koje za cilj imaju odbranu izborne volje naših sugrađana i ovim želimo da pošaljemo poruku svima da ne pristajemo na to da se našim glasovima manipuliše na bilo koji način.

Dana 23.01.2024. godine zbog izbornih nepravilnosti za izbor narodnih poslanika Narodne skupštine i poslanika Skupštine AP Vojvodina, koji su održani 17.12.2023. godine, podneto je Opštinskom javnom tužilastvu u Subotici pet (5) krivičnih prijava zbog krivičnih dela protiv izbornih prava. Najpre, podneta je krivična prijava protiv predsednika, članova i zamenika članova Izborne komisije grada Subotica i zamenika sekretara Izborne komisije grada Subotica zbog protivzakonitog uskraćivanja prava na uvid u birački materijal ovlašćenom predstavniku koalicije „Srbija protiv nasilja”.

Takođe, podneta je krivična prijava protiv N.N. lica odgovornog u MUP – Policijska uprava Subotica i N.N. lica odgovornog za upis u birački spisak u Upravi grada Subotica, zbog postojanja osnova sumnje da su u nameri uticanja na rezultate izbora za narodne poslanike Narodne skupštine i poslanike Skupštine AP Vojvodina, protivpravno uneli ukupno 68 lica u birački spisak na raznim adresama u Subotici, i to lica koja na tim adresama nemaju prebivalište ni boravište.

Jedna krivična prijava je podneta zbog davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem, a još dve krivične prijave zbog falisifikovanja rezultata glasanja, na osnovu podataka koje smo dobili od kontrolora na biračkom mestu.

Posle ovog prvog koraka za zaštitu izborne volje građana, a svesni zarobljenosti institucija sistema, znamo da nas čeka bespoštedna borba protiv režima koji najsurovije gazi sva naša ljudska prava i slobode. Zbog toga nam je preko potrebna pomoć naših sugrađana do konačne demokratizacije i uvođenja normalnosti. Srbija Centar (SRCE) u Subotici računa na vas od omladinaca, radnika i penzionera. Imajmo u vidu da je suverenost na našoj strani, a ne na strani režima. Koračajmo zajedno i hrabro do slobodne i demokratske Subotice!, rekla je predstavnica Srbija Centar – SRCE, dr Edit Der Šeregelj.

Podnosilac krivičnih prijava ispred izborne liste „Srbija protiv nasilja“, Luka Vučinac iz Zeleno-levog fronta (ZLF) poručuje: Nećemo odustati i branićemo svaki glas. Izborna krađa je društveni poraz, a ne političko pitanje. Preduslov normalnog života je pravna država i mi se za nju moramo izboriti, ukoliko želimo da imamo budućnost u ovoj zemlji. Ovo mora biti borba svih nas i svako od nas može da doprinese. Zato pozivam sve sugrađanke i sugrađane, a posebno mlade, da se uključe u političke procese u svom gradu.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *