Hraniteljka izgubila licencu jer nije želela da potpiše saglasnost da dete, zbog procene vaspitačice, odvedu u ustanovu zatvorenog tipa

Ljiljana Mihajlović hraniteljka je već 16 godina. U njenom toplom domu, mamu i tatu, pre četiri godine pronašao je i dečak Martin koji je u Lovćenac došao iz Zvečanske.

Pomislio bi neko da je njegovim patnjama došao kraj i da je konačno našao topli zagrljaj svojih ljudi, porodice koju po rođenju nije dobio. Mama ga je ostavila još u porodilištu a tata je nepoznat. Rekli bi neki, tužna priča ali ne iz moje blizine. Daleko je to…suviše daleko.

Ljiljani dečaka Martina donose iz Zvečanske sa godinu dana a već tokom privikavanja nazvao ju je mama. Nije po “hraniteljskim” pravilima jer kako kažu zaposleni u Centru za socijalni rad ipak je to samo posao ali Ljiljana za to ne mari.

Uslov da ga dobijem iz Zvečanske bio je da dođem u ustanovu, budem tamo par dana kako bi se dete priviklo na mene  i da ga tek tada mogu odvesti kući.  Negde predzadnji dan pred njegovo spavanje ja sam krenula u smeštaj i on mi se na vratima lifta obratio sa “mama”,  seća se Ljiljana i dodaje kako Martin njihovu kuću smatra svojim domom. On je tu stekao pripadnost, razvio emocije, stekao svoje malene drugare, a mene i mog supruga doživljava kao mamu i tatu. Jedno dete ne može da raste bez emocija. Njemu morate pružiti emocije i ljubav da bi ono izraslo u zdravog i normalnog čoveka, kaže Ljiljana koja i sama ima troje dece i četvoro unučadi.

Ova plemenita žena kojoj hraniteljstvo nije samo posao tvrdi da bi izmeštanje Martina iz njegove porodice jako potreslo, da bi doživeo traumu koja bi uticala na njegovo psihičko stanje, koja svakako nije najbolji interes deteta.

U njegovom najboljem interesu je da bude tamo gde je siguran, voljen i pažen, gde mu je dobro i gde mu ne preti nikakva opasnost.

A sve je krenulo zbog procene ni defektologa, ni psihijatra, ni druge stručne osobe nego od procene vaspitačice Tanje Jovanović koja je eto, bez posebnog obrazloženja, odlučila da Martina proglasi opasnim po zaposlene.

Samo privikavanje na vrtić proteklo je bez problema. Martin voli da se druži, tople je naravi, nasmejan je ali pravila u vrtiću nalažu da ukoliko dete ima dijagnozu ona mora da se dostavi. Kada je vaspitačica videla da Martin ima ADHD (poremećaj pažnje) ona je odmah zauzela gard. Mi imamo tretmane kod defektolofa dva puta nedeljno i samo dva puta godišnje kontrole kod dečjeg psihijatra gde mu se prati stanje, iako dete nema nikakvu terapiju, kaže Ljiljana dodajući da je interresorna komisija dala saglasnost da dete ide po IOP-u kao i da mu se dodeli lični pratilac. Kada sam donela u vrtić saglasnost, individualni obrazovni program se uopšte nije sprovodio. Trebalo je da se radi na koheziji u grupi, da vaspitačica sazove roditelje i upozna ih sa situacijom kako bi oni kući razgovarali sa decom o poštovanju različitosti ali vaspitačica ništa nije odradila a stvari su se ubrzo otele kontroli.

Dolazio je kući sa ugrizima i podlivima

Često sam se žalila upravi vrtića i išla kod direktorice. Tražila sam da se on izmesti u drugu grupicu ali mi nisu dozvolili i onda sam prilikom moje zadnje posete direktorici rekla da ću se žaliti Ministarstvu. Nekoliko dana posle toga vrtić na osnovu procene vaspitačice šalje dopis u Centar za socijalni rad da je dete opasno po zaposlene u vrtiću a samim tim i po ostalu decu. Rekli su nam da dete ne dovodimo u vrtić, što predstavlja kršenje dečjih prava i Ustava.

Vaspitačica ove ustanove smatra da je Martin opasan po zaposlene jer se branio kada je bio ugrižen, udaran, kada je bio vučen za nos od strane osoblja.

I to samo u vrtiću. Martin se bez ikakvih problema igra u parkiću sa drugom decom, trenira košarku,  karate, osvaja medalje, odrasta uz Ljiljaninu unučad ali jedino u grupici kod vaspitačice Tanje Jovanović ima socijalnu ocenu 1. Zašto, pitamo se, odlukom jedne o ovoj temi potpuno neadekvatne i nestručne osobe izuzimaju mišljenja defektologa i psijihatra i automatski ugrožava trajno život jednog deteta.

Ja ne znam šta se događalo iza zatvorenih vrata ali dete je dolazilo izgriženo, vidno potrešeno, uštinuto, kaže Ljilja i dodaje da je Martin govorio da ga je vaspitačica čupala za uši a spremačica vukla sa nos.

Dok Ljiljana i ja pričamo. Martin u drugoj prostoriji gleda nešto na telefonu i povremeno ulazi u sobu da me pita hoću li kolač. Mirno, umiljato dete puno ljubavi i lepo vaspitano. Zaključujem. Ko mene pita. Važno je mišljenje vaspitačice koja u ovom malom selu može da utiče, samo svojim mišljenjem i na zatvaranje jednog deteta u ustanovu zatvorenog tipa.

Možda ne zna šta su ustanove zatvorenog tipa? Možda ne zna šta one mogu značiti za jednu već rođenjem nesretnu dušu? Možda ne stiže da pročita od silnih porudžbina u izradi kartonskih torti svojim malim klijentima, uspevši da spoji posao i posao?

Ljiljani hraniteljstvo donosi novac ali ne i posao. Martina kao ni decu koju je čuvala do tada nije gledala kao broj ali da potpiše da Martina odvedu u ustanovu zatvorenog tipa odbila je i izgubila licencu.

Martin je celo leto sa decom u parku. Voli da se igra. Socijalan je. Nikad nikog nije povredio a to potvrđuje i poznanica I.R koja je istakla:

Dete je vaspitano, pristojno i zaista mogu o njemu da kažem samo sve najbolje. Nikada nismo imali problema sa njim. Bez ikakve bojazni ostavila bih ga  sa svojom decom jer Martina nikada nismo smatrali opasnim.

Gubljenjem licence od strane Centra za socijalni rad, Ljiljanina porodica gubi Martina a Martin njih. Svoju, porodicu, topli zagrljaj i život. Ljiljana je podnela tužbu a dok ista ne bude pravosnažna, ona veruje da joj Martina ne mogu oduzeti.

Da li vam je i sad ova priča suviše daleka?

 

Komentari: 20

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *

 1. Treba cuti i drugu stranu i druge roditelje. Cisto sumnjam da tako savrseno, mirno i dobro dete bez razloga neko ne moze da trpi. I vrlo je zalosno sto moraju da se odrzava roditeljski sastanak zbog tog deteta da bi roditelji deci kuci objasnjavali o razlicitosti kao da deca shvataju tu razlicitost, a zapravo iza tog prihvatanja razlicitosti stoji da druga deca treba da istrpe ako ih on ugrize, udarili ili bilo sta drugo uradi.

  1. Slažem se sa Vama.Istinu ste napisali.Da,naravno postoji i druga strana ove priče.Sad se sve „svalilo“ na vaspitačicu.Žena tolike godine rada u vrtiću,pozitivna,deca je vole.I evo sad “ ispade“ kriva.Hraniteljka je tereti,sad za ovaj slučaj da zbog nje joj oduzimaju licencu hranitelja i odvode dečaka iz hraniteljske porodice u „nedođiju“. A ista je pisala da joj je dečak dat još kao beba. Znači vaspitanje polazi i dolazi iz kuće.U ovom slučaju iz hraniteljske porodice.Dečak je svoje prve korake,prve reči kod njih naučio. U vrtiću u grupi gde je dečak bio više je bilo plača druge dece,koje je isti “ grizao,ujedao,grebao,čupao za kosu,garderobu,čak i psovao“ Na sve to hraniteljica je napisala na početku da je on hiperaktivno dete i da bi na kraju stvorila papire da je dečak imao probleme i da je sa njim trebao poseban rad. Još samo da napišem da ista hraniteljica je imala još dečice koji su kod nje bili u hraniteljskoj porodici,naravno dobijala je novac i za iste.A kako je pojedinoj deci bilo kod hraniteljice,samo oni znaju pravu istinu.Bitni su bili samo dobijeni novci za tu istu decu.

   1. Da si ti meni živa i zdrava ovo što si napisala nema nikakve veze s onim što se dešava. Niko u tom zabavištu i školi pošto je bilo sličnih slučaja nema završenu školu niti pravo da proceni da li je mali opasan po zaposlene. Nije bilo nikakve komisije ni socijalne ni prosvetne da se reši to nego ćemo malog ispisati i to je to. Ima i očevidaca i skikovnih dokaza da je mali bio izložen fizičkim povredama od vršnjaka i zaposlenih. Ista ta deca koja su ranije bila kod nje u hraniteljsku s imali dozvolu da pričaju sa svojim roditeljima i posustali su pod manipulacijama i pobegli. Bitno je da ti znaš da gledaš u tuđe dvorište kao što svako iz našeg sela radi i da komentarišeš i pljuješ a mogu misliti na šta tvoje liči kad si ti ovakva.

   2. У праву сте само за једну ствар а то је да то дете одузимају од мајке (хранитеља) и одводе у “недођију”. Не разумем чему константно понављање чињенице да је жена добијала новац за усвојену децу? Мислите ли да је децу лако издржавати или их немате? Можемо ли да будемо људи некад, да се захвалимо жени која је толико деце усвојила?? Можемо ли молим вас да мислимо о тој деци која су добила дом и породицу? Могло је да буде много другачијих ситуација, ко зна где би та деца била да нису добила мајку, ко зна шта би са њима било да су остали у неком дому, као што многи јесу, може некад да се погледа и шира слика, слободно мало отворите очи, изађите мало из села, проширите видике, није тешко. Најлакше је рећи да су били битни само новци, јер особа која тако нешто може да каже је особа која само о новцима и размишља и да изјавим оно очигледно, никад није усвојила дете! Размишљате само о користи, што је насупрот свему што ова жена покушава да уради а то је да размишља о СВОМ детету, али што би Ви и размишљали другачије, није Ваш проблем, битно је само да се коментарише без пола грама мозга па куд пукло да пукло! живот једног детета је у питању!!!!

  2. Наравно да друга деца не треба да трпе тако нешто, исто као што не треба ни он што из приложеног можемо да видимо да је трпео не само од друге деце него и од одраслих, родитељи свакако треба да причају са децом о различитости јер како другачије да их науче да постоји и неко другачији? да их пусте сами да закључе, ако тако размишљамо онда није ни чудо где овај свет иде. С обзиром на то како размишљате сасвим је схватљиво да ни ваши родитељи нису причали са Вама да постоје другачија деца, чак шта више Мартин и није толико другачији, он је само дете исто као што смо сви ми некад били

 2. Dotičnu hraniteljku njeni sugrađani vrlo dobro poznaju i znaju kako i na koje načine se bavila hraniteljstvom i zašto su pojedina deca o kojima se „brinula“ od nje POBEGLA.
  Ne gubi se licenca tek tako zbog navedenog razloga.
  Toliko je NEISTINA u tekstu.
  Ako si već toliko empatična i humana, da li si svesna da druge na ovaj način povređuješ?!
  Žalosno je što i Centri za socijalni rad ne vode računa kome sve poveravaju decu, niti proveravaju rad hranitelja i njihov odnos sa tom decom.
  Najlakše je detetu dati telefon pa je ono mirno. Zar se tako vaspitavaju deca, a prosvetni radnici na ovakve načine spominju.

  1. „Građanine“ vidi se da ne smeš napisati svoje ime da ti se ljudi i sela ne bi smejali po komentaru. Isti si kao i ova rada na gore zabadaš nos u tuđe bez imalo blama. Verovatno te boli istina koja je napisana gore al takvi su ljudi u našem selu. Što bi se reklo „vrana vrani ne kopa oči“ 😉. Žalosno je kome je sve dostupan ovaj internet i kome je sve dopušteno da komentariše. Možda bi bilo bolje da obratiš pažnju na sebe i svoje pošto ti nešto sigurno fali…

  2. Verovao ti ili ne takozvani „Građanine“ 😂 način na koji je oduzeta licenca je banalan kao i sve banalnosti koje zaposleni u zabavištu to sprovode. Molim te predstavi se pošto bi voleo da se upoznamo!

   1. Potpuno se slažem sa izjavom „Građanina“. Ogorčena sam na ovu „hajku“ na vaspitačicu koja je samo kolateralna šteta u hraniteljičinoj borbi da povrati licencu koju joj je oduzeo Centar za socijalni rad, a ne vaspitačica!!! Centar za socijalni rad oduzima licence na osnovu njihove (ne)saradnje sa hraniteljima a ne na osnovu nečijih izjava. Uostalom, od hraniteljice je oduzeto i drugo dete koje nije išlo u zabavište – da li je i za to kriva vaspitačica?

    1. Da kriva je ona. Samo zaboravili ste ono da je ona vaspitacica i nije pedagog socijalni radnik da izjavi da je mali za ludnicu i da ne treba da ide u zabaviste i da ista ta direktorica zabavista je pruzila podrsku i sada su shvatili sta su uradili po nepropisnom nacinu

    2. Драго ми је што су у овом селу очигледно сви попили сву памет света, и жао ми је што на основу тога нисте догурали даље од једног малог села за које већина није чула. У колико нисте упућени да је та “васпитачица” (ако се тако може назвати) све ово започела и због исте је све кренуло, није тешко прочитати и образовати се бар мало, још је лакше размислити само мало. Ајде да Вас питам, ако није проблем, шта Ви имате од свега тога, чак шта више немате ни конкретно мишљење, само се слажете са мишљењем “грађанина”. Поента је да једно дете више данас због те жене има дом и мајку, а ви сте само насумична особа која нема користи од овога а нажалост има право да коментарише. И да, крива је и за друго дете веровали или не, а с обзиром на коментар нема поенте објашњавати Вам, како је мој деда знао да каже глупом не можеш доказати да је глуп. Село ко село, никад нећете отићи даље од истог са оваквим размишљањем, врло вероватно да сте због тога и остали ту где јесте.

  3. Уз дужно поштовање, том просветном раднику није струка психолог. Нећемо причати о повређивању са обзиром на то да сте стали на страну неког ко жели једној мајци да одузме дете и једном детету да одузме мајку, и ако није биолошки њен и ако она како сурово говорите “добија паре” за то што ради немате право да коментаришете јер судећи по том истом коментарисању нисте били у датој ситуацији. Хвала Богу па Ви не радите у центру за социјални рад и тиме што не радите немате право на коментарисање коме треба дати а коме одузети дете.

 3. Teško mi je da poverujem da bi se vaspitačica tako ponašala, obzirom koliko je nas roditelja koji smo imali pozitivna iskustva sa njom.
  Oba deteta su mi išla kod nje.
  Žao mi je što se našla u ovoj zbrci, ali kao i uvek, prvo se okrive prosvetni radnici, а posle se utvrđuje stvarno stanje koje prosvetni radnici zbog poverljivosti informacija i profesionalne etike mogu samo da daju relevantnim institucijama.
  Gde je nestala ona naša ljudskost i poštovanje koje smo imali nekada…

  1. Ti verovatno nisi od tih roditelja kojima se nešto slično desilo a u Lovćencu i opštini ih ima mnogo samo se to zataškava. Verovatno nisi ni obraćala pažnju na druge već samo na svoje al to ti niko ne može uzeti na zub. Sa istom tom vaspitačicom je i ranije bilo problema ali to nije bitno. Sve te vaspitačice ili ti prosvetni radnici su plaćeni za taj posao da čuvaju decu a ne da obavljaju dužnost psihologa, pedagoga i socijalnih radnika. Kakva je to tortura da se nekom uskraćuje detinjstvo i vaspitanje. A da nisu moja deca šta mene briga…

  2. Питате ли се колико је родитеља који су имали негативна искуства? Ајмо мало да престанемо да мислимо само на себе ако већ забадамо нос у туђа посла. Просветни радници који нису спремни да се суоче са врлинама и манама свог посла не треба то ни да раде!! Та људскост и поштовање које помињете нестало је тог тренутка када су ваше генерације престале да васпитавају децу онако како су ваши родитељи васпитавали вас.

  3. Не можете Ви који сте имали добра искуства да се поредите са онима који су имли лоша искуства, ово друго је много горе, а и једних и других има много. О укусима не треба расправљати. Исто тако не треба коментарисати са обзиром на то како наводите имате само позитивно искуство, тиме, не знате како је неком ко има лоше искуство.

  4. Prosto je nemoguce da mišljenje jedne vaspitačice bude merodavnije nego mišljenje psihologa, psihijatra i Defektologa… Sve u svemu, smešno je da je dete opasno po „odrasle“ a ostala deca ne 🤔, tako se navodi u tekstu…. Prvi put za svojih 40 i kusur godina, čujem da je neko dete od par godina, u vrtiću, „opadan“ po odrasle ljude 😂

  1. Апсолутно!! Али што би остале било брига, они су ту да кажу и ако им не иде у корист, ал битно да се неком другом начини штета. Знате како кажу, “нек је мени цркла крава, ал нек комшији цркну две”. Срамота!!