Održane radionice „Web detektivi“ u OŠ „Matko Vuković“

Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Subotice organizovalo je radionice „Web detektivi“ (bezbednost dece na internetu) koje sprovodi Centar za nestalu i zlostavljanu decu.

Radionice je podržalo Ministarstvo telekomunikacija i BIA a radi se o prjektu u kojem će učešće uzeti veliki broj đaka na teritoriji cele Srbije. Ove godine to ćemo raditi na teritoriji Vojvodine, međutim, Subotica nam je u fokusu i zbog Koordinacionog tela koje funkcioniše na teritoriji ovog grada dok je ideja s obzirom da nismo imali dobre rezultate sa roditeljima da se fokus prebaci na decu da bi ona već u ranom uzrastu naučila da prepoznaju štetne sadržaje na internetu, govor mržnje, da mogu da reaguju i prijave nasilje, rekao je Igor Jurić ispred Centra za nestalu i zlostavljanu decu dodajući da je cilj da na teritoriji gradai ima više hiljada detektiva koji će znati preventivno da deluju.

Plan je da se radionice održe u svakoj subotičkoj osnovnoj i srednjoj školi a uslediće i razgovori sa roditeljima.

Čula da mnogo opasnosti vreba na internetu i da treba da budemo obazrivi a prvi put na ovoj radionici sam čula za „fishing“ ili pecanje, rekla je jedna učenica dok Davor Skakić, učenik petog razreda, kaže da je naučio mnogo a došao do zaključka da njegovi vršnjaci moraju manje da igraju igrice.

Deca će na ovim radionicama biti upoznata o mnogim opasnostima koje vrebaju na internetu, rekla je Mirjana Stevanović, direktorica škole „Matko Vuković“ dodajući da je za školu važno da stekne poverenje učenika da ukoliko do problema dođe to odmah i prijave.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *