Zaplenjene zaštićene zmije i kornjača

Carinici su na graničnom prelazu Horgoš 27. aprila, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja tri jedinke zaštićenih vrsta zmija i jedne zaštićene kornjače.

Slučaj je otkriven kada je na red za kontrolu na ulazu u zemlju pristigao autobus, koji je saobraćao na relaciji Nemačka-Grčka. Mada su i putnici i vozači rekli da sa sobom nose samo lični prtljag, carinici su tokom kontrole ispod zadnjeg reda sedišta najpre pronašli kutiju od stiropora, sa tri platnene vreće u kojima su se nalazili reptili. Potom je iznad sedišta, u boksu za ručni prtljag, pronađen i terarijum sa jednom živom kornjačom.

Iz kancelarije za sprovođenje CITES Konvencije Ministarstva zaštite životne sredine potvrđeno je da se radi o životinjama koje su na listi vrsta zaštićenih CITES Konvencijom.

Reč je o dve jedinke Zelenog aborelnog pitona  „Morelia virdisa“, jednom primerku Smaragdne aborelne boe „Corallus caninus’’ i jednom primerku Ruske kornjače „Testudo horsfieldii“.

Krijumčarene životinje su odmah predate Graničnoj veterinarskoj inspekciji radi zbrinjavanja u ZOO vrtu Palić. Jedan od vozača, koji se izjasnio da je zmije preuzeo kao pošiljku, kao i jedan od putnika koji se javio kao vlasnik kornjače, predati u dalju nadležnosti policije i tužilaštva.

 

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *