DruštvoAktuelno

Obezbeđena sredstva za završetak izgradnje Narodnog pozorišta i obnovu putne infrastrukture

Predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović, boravio je danas u mesnoj zajednici Ljutovo, gde je obišao radove na asfaltiranju Višnjine i ulice Rozike Vuković u ukupnoj dužini dve hiljade metara, koji se realizuju u sklopu realizacije Projekta izgradnje i rehabilitacije saobraćajne infrastrukture u Gradu Subotici, nakon čega je posetio zgradu Narodnog pozorišta i gradonačelniku Stevanu Bakiću uručio aneks Ugovora o nastavku finansiranja izgradnje pomenutog zdanja u iznosu od 275 miliona dinara.

Igor Mirović je rekao da je sa predstavnicima Grada Subotice i upravom Narodnog pozorišta, postignut dogovor da se prva predstava u novoj zgradi izvede 01. septembra 2023. godine.

“Optimizam i taj rok temeljimo na činjenici da smo uručili rešenje o obezbeđivanju neophodnih sredstava, koja će nadam se, nakon sprovedene procedure, biti dovoljna da tu poslednju 8-II fazu realizujemo u planiranom roku i omogućimo da u septembru naredne godine počne pozorišna sezona, kao što je to uobičajeno i red u pozorišnom životu. Nakon toga ćemo odmah pristupiti planiranju i realizaciji uređenja Koncertne dvorane, taj posao će takođe pomoći pokrajinska administracija, koja kao što znate, nema nijedan nezavršen objekat, nijedan proneveren posao, a naše finansije smo uredili tako da možemo i da damo konkretne planove i obećamo realizaciju određenih poslova, kao što je rekonstrukcija i rehabilitacija putne infrastukture, u šest naseljenih mesta i samom Gradu”, naglasio je on i dodao: “Moramo dalje da nastavimo sa, pre svega asfaltiranjem ulica u kojima na teritoriji Subotice nismo imali asfalt, tih ulica još ima, postigli smo dogovor u Ljutovu da obezbedimo sredstva da se asfaltiraju sve ulice koji isti nemaju, a gradonačelnik Stevan Bakić je preuzeo obavezu da nas tokom septembra ili oktobra obavesti o premeru i predračunu za asfaltiranje drugih ulica na teritoriji Subotice. Imamo novca, zajednički možemo da uradimo više, idemo ambicioznije u taj posao i u narednoj godini, tako da je i to dobra vest, a verujem da ćemo od proleća nastaviti sa ovim poslom koji je u toku, a radi se o 8,5km ulica, što nije mali posao”, kazao je Mirović.

Gradonačelnik Stevan Bakić podsetio je da je u martu ove godine, gradu Subotici na Konkursu Uprave za kapitalna ulaganja APV, dodeljeno 170 miliona dinara za izgradnju i rehabilitaciju saobraćajne infrastrukture, u sklopu čega treba da se izgradi šest ulica i uradi rekonstrukcija Novosadskog puta, obilaznica oko jezera Palić koja je nedavno završena.

“Urađena je i ulica Milovana Glišića u mesnoj zajednici Aleksandrovo, a ostalo je još da se uradi ulica Rozike Vuković i Višnjina u mesnoj zajednici Ljutovo i u tom obilasku smo videli da se dinamika radova odvija planiranim tokom, na opšte zadovoljstvo meštana ove mesne zajednice, koji sami kažu da se više od 10 godina nije izgradila nijedna ulica. Dužina izgradnje Višnjine ulice je 1.400, a Rozike Vuković 600 metara, širine 3 metra, a ukupna vrednost radova je 41,5 miliona dinara. Ostala je još da se završi ulica 4. Jula u mesnoj zajednici Kelebija, Samoborska u Malom Radanovcu i Zmaj Jovina u Višnjevcu”, naglasio je gradonačelnik.

Govoreći o završetku izgradnje Narodnog pozorišta, Bakić je istakao da je došlo do zastoja u radovima iz objektivnih razloga, pandemije Covid-19, poremećaja tržišnih cena građevinskog materijala i Ukrajinske i energetske krize. “Zahvaljujuči pokrajinskoj Vladi obezbeđena su nedostajuća sredstva u visini od 275 miliona dinara, što znači da će od sutra sredstva biti na računu i idemo u realizaciju 8-II završne faze po pitanju radova na svim blokovima, što znači da će svi radovi u unutrašnjosti biti završeni, ostaje još Koncertna dvorana koja je zasebna celina i to će moći da se nesmetano rekonstruiše, a pri tome da se koriste pozornice”.