Ministar Gašić na Makovoj sedmici: Broj iregularnih migranata je značajno manji, u poslednja tri meseca iz šume dislocirano 6.278 iregularnih migranata

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, istakao je danas u razgovoru sa građanima mesne zajednice Makova sedmica da je policija u poslednja tri meseca iz Makove šume dislocirala 6.278 iregularnih migranata.

„Od kraja februara do početka juna ove godine, samo na ovom području, postupano je prema 7.341 iregularnom migrantu, a podneto je 229 krivičnih i 746 prekršajnih prijava. Tokom ova tri meseca dislocirano je u prihvatne centre 6.287 iregularnih migranata. Obavljena je kontrola 44 objekta smeštaja i oduzeto 39 komada vatrenog oružja“, precizirao je ministar Gašić. Naglasio je da je policija u tom periodu privremeno, do okončanja sudskog postupka, oduzela 41 putničko vozilo od osoba koje su se bavile ilegalnim prevozom migranata.

Građani koji su ministru izneli probleme sa kojima se susreću u svojoj mesnoj zajednici, zatražili su podršku i rešenje problema, ali su i pohvalili prisustvo policije. Ministar je ukazao da je na ovom području samo tokom tri meseca aktivno prisutno više od 1.400 pripadnika MUP, kao i da je na granici sa Mađarskom prisutno 75 pripadnika Fronteksa. Ministar Gašić je naglasio da je bezbednost građana Srbije na prvom mestu, da policija sprovodi stalne akcije i da je konstantno prisutna, ali da je problem u tome što se migranti iz prihvatnih centara vraćaju na lokacije prema granici.

Gašić je pozvao građane da sarađuju sa policijom i da nađu zajedničko rešenje problema, da nastave human pristup koji naša zemlja ima prema migrantima, ali i ukazao da su deo ovog problema i naši građani koji izdavanjem salaša, prevozom, snabdevanjem oružjem pomažu migrantima u nameri ilegalnog prelaska i ugrožavanja bezbednosti naših građana. Istakao je da policija sprovodi stalne akcije, hapsi krijumčare, te da je nedavno uhapšena osoba koja im je prodavala oružje. Gašić je ukazao da je broj iregularnih migranata značajno manji i da ih je na granici sa Mađarskom, u odnosu na prošlu godinu, manje za 44,8 odsto.