Počela Nedelja pravoslavlja

U ponedeljak, 22. aprila počela je kulturno-duhovna manifestacija Nedelja pravoslavlja koju organizuje Srpski kulturni centar „Sveti Sava“.

Manifestaciju je otvorio Veljko Vasiljev, namesnik subotičke parohije uz reči da je  želja umetnika za duhovnom lepotom  ono što nas uzdiže ka Bogu, i da je umestnost blagoslovena jer se kroz nju umnožavaju talenti i prizivaju druge duhovne vrednosti.

Pojanje Mešovitog hora uveličalo je ovaj svečani događaj kao i otvaranje samostalne izložbe slika Milinka Ristovića pod nazivom „Suština postojanja našeg“, koji je do sada imao 43 samostalne izložbe i preko 100 kolektivnih u zemlji i inostranstvu.

Bio sam na Hilandaru . Moj život je bio jedno pre a posle toga moj život je nešto sasvim drugo. O tome govore moje slike, u duhovonosti, veri, pravoslavlju i zato sam večeras i ovde. Tu su naše svetinje i bogomolje iskazane i ja smem da tvrdim da je inspiracija dolazila spontano. Otvarala se duša i prema sebi i mojoj unutrašnjosti ali i prema drugome a taj osećaj koji sam preživljavao upućujem na slike, rekao je  Ristović a potom istakao da je mogućnost izlaganja svojih radova na ovakvoj manifestaciji za njega nešto poput molitve i blagoslova.

Duhovno okrepljenje je nešto što svaki put osetimo a posebno u Nedelji pravoslavlja koja se već tradicionalno obeležava tokom Cvetne nedelje, šeste nedelje posta. Tada  uživamo u prelepim delima naših umetnika a najvažnije u bratskim i čovekoljubivim tendencijama, rekao je Srđan Samardžić, član GV zadužen za privredu.

U sredu, 24. aprila u 19 časova održaće se tribina posvećena jubileju  „Dva veka Letopisa Matice srpske“. Letopis Matice srpske je književni časopis koji u čitavom svetu najduže, a bez većih prekida izlazi još od 1824. godine. Deluje neobično i čudesno podatak da je takvu tekovinu stvorila upravo srpska kultura, tako često izložena prekidima razvojnih kontinuiteta. Pokrenut u Novom Sadu pod nazivom Serbska letopis, a štampan u Budimu, ovaj časopis je, po zamisli njegovog pokretača Georgija Magaraševića, postao centralno mesto na kojem su izlagani rezultati srpskog književnog i naučnog stvaralaštva. Uz to, Letopis se sistematski bavio saznanjima koja u središte pažnje stavljaju jezik, književnost, istoriju, religiju, folklor i kulturu ne samo srpskog naroda nego i celog slovenskog sveta. Gosti večeri će biti dr Dragan Stanić , predsednik Matice srpske; Selimir Radulović glavni urednik Letopisa Matice srpske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *