Otvorena audio izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“

Gradonačelnik Stevan Bakić u četvrtak, 29. septembra, svečano je, u galerijskom prostoru Fondacije „Danilo Kiš“ otvorio audio izložbu „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“.

Najveće gubilište za čovečanstvo bilo je Drugi svetski rat, ono nam je donelo mnogo zla gde su Srbi jedni od onih koji su prvi mogli da shvate taj termin ali ne samo u književnom i naučnom obliku. Najveći logor smrti Jasenovac je logor u kome je stradalo 22-24000 dece do 10 godina , logor u kojem je ubijeno između 750-800.000 ljudi i to Srba, Jevreja i Roma.

Posle 77 godina ćutanja, zabrane , uterivanja straha da se ne priča o našim srspkim žrtvama tema stradanja Srba je postala tema od nacionalnog značaja zahvaljujući odgovornoj državnoj politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je na otvaranju gradonačelnik Stevan Bakić dodajući da večerašnja izložba treba da bude poruka mladima ali i opomena da vide koliko su naši preci platili veliku cenu za slobodu.

Ova audio izložba je autorsko delo Bogdana Španjevića i Darka Nikolića a nastala je kao deo većeg projekta koji se naziva „Virtuelni muzej Jasenovac“ koji je započet 2019. godine uz podršku Ministarstva kulture da bi izložba po prvi put bila otvorena 2021. godine, rekla je na samom otvaranju Jovana Blanuša, ispred tima „Next game“, dodajući da je u saradnji sa Muzejom žrtava genocida izložba krenula na regionalna turneju po deset gradova u regionu a prikazana je i u Kulturnom centru u Parizu.

Ovo je audio interaktivna izložba koja ne daje mogućnost da se vide slike, fotografije, izložba prikazuje sedam ličnih priča žrtava iz Jasenovca i poziva posetioca ista da interaktivno, u jednom delu, učestvuje u njoj. Pokušali smo da ovom izložbom poručimo da treba pamtiti imena žrtava, znanjem sprečiti ponavljanje ovakvog fenomena a pre svega smo hteli da pošaljemo hrišćansku poruku spasenja koju zapravo možete čuti u epilogu koji predstavlja osmu priču ove izložbe.

Iako inspirisana istorijskim događajima, ova izložba nije istorijska po karakteru. Izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“ koristi jedinstveni pristup temi logora Jasenovac. Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio formi koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom, stvore slike i na taj način „vide“ Jasenovac. Izložba se služi savremenim metodama angažovanja publike i putem veb aplikacije kojoj posetioci pristupaju sa svojih mobilnih telefona, omogućava ličan i višedimenzionalan doživljaj. Posebno dizajnirane instalacije u prostoru, osmišljene oko radiofonskih priča – omogućavaju posetiocima da kroz interakciju ovaj doživljaj i prodube. Umetnička dimenzija ovog projekta naročito je istaknuta učešćem glumaca Radivoja Raše Bukvića i Bojane Kovačević Gajin, koji su, u ulogama naratora, snimili priče i vođenja. Dizajn zvuka koji predstavlja centralni element iskustva izložbe potpisuje Natalija Strahinić.

Poruka izložbe zasnovana je na tome da nas Jasenovac uči da budemo zagledani u život a ne u smrt, u svetlost a ne u tamu. Simbol smrti postaje simbol života.