Rekonstruisan teniski teren na Paliću

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i braća Sabanov, Ivan i Matej, teniseri sa Palića, u ponedeljak su na terenima TK „Palić 1878“, na Paliću, simboličnim presecanjem vrpce predali na korišćenje rekonstruisani i prošireni teniski teren sa akrilnom podlogom. Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio kako Tenis klub „Palić 1878“ – uzorni sportski kolektiv koji u svom imenu jasno pokazuje od kada se tenis igra na Paliću – raspolaže sa devet terena, od kojih su osam sa šljakom, dok je deveti upravo ovaj novi, rekonstruisani teniski teren koji je nekada imao staru betonsku podlogu, a sada je teniski teren sa novom, akrilnom podlogom.

„Teren je i proširen, oko njega je postavljena nova zaštitna ograda, a urađeno je i osvetljenje, tako da u svim parametrima ispunjava sve propisane standarde i na njemu se sada mogu igrati i zvanična takmičenja Internacionalne teniske federacije. Teniski klub ’Palić 1878’ je dao nekoliko vrhunskih tenisera, a imao je i mnogo aktivnosti, naročito u periodu od 2004. do 2016. godine, kada je bio organizator profesionalnog turnira za teniserke, nagradnog fonda 10.000 dolara. Najveće zvezde koje su iznedrili ovi teniski tereni na Paliću su braća Sabanov, od kojih je i krenula inicijativa za rekonstrukciju i proširenje ovog terena. Oni su od svojih sopstvenih sredstava dali 25.000 evra za podlogu, a Grad Subotica je iz budžeta izdvojio 11,4 miliona dinara za opremanje ovog terena i njegovo osvetljenje“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

On je podsetio da braća Sabanov nisu poznati samo u Subotici i da su već odavno stekli značajan status u svetu profesionalnog tenisa, pogotovo u igru dublova.

„Braća Sabanov su jedini Subotičani koji se mogu pohvaliti ATP titulom – Srbija open 2021. Iste godine su nastupili na Australijan openu, Roland Garosu i Wimbldonu i prestavljali Srbiju na ATP kupu u Sidneju, a prošle godine su subotičkom Spartaku doneli titulu šampiona Srbije. Braća Sabanov su i vrhunski ljudi. I to je ono što uvek govorim: da su sportisti dobri ljudi i da sport ljudima daje taj kvalitet. Ako je neko, uopšte, postavio pitanje zašto je Subotica uvek bila i biće grad sporta, i zašto sa ponosom nosi i priznanje Evropski grad sporta za 2024. godinu, ovo je jedan u nizu odgovora zbog čega je to tako. U Subotici je, poznato je, ljubav prema sportu nemerljiva“, podvukao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ivan Sabanov je kazao da su on i njegov brat blizanac Matej došli na ideju da se urušeni betonski teren na terenima TK „Palić 1878“ rekonstruiše i osposobi za igru i treninge.

„Sve je počelo u septembru prošle godine. Prvo je uklonjen stari beton, potom su proširene dimenzije terena, pa postavljeni novi asfalt, ograda i osvetljenje. Tokom zime morali smo da se strpimo kada je reč o postavljanju akrilne podloge, jer je bilo potrebno da temperatura bude iznad 15 stepeni Celzijusa. Dočekali smo i maj i sada smo srećni što se sve završilo onako kako smo planirali. Zahvaljujem se gradonačelniku Bakiću i Gradu Subotici što su prepoznali našu inicijativu i što su pomogli u realizaciji ovog projekta. Zahvaljujem se, takođe, i Tenis klubu ’Palić 1878’ što nam je dozvolio da obnovimo ovaj teren, a zahvalnost izražavamo i Dušanu Rajkoviću, koji je, s obzirom na to da smo na turnirima, umesto nas obavljao razgovore i dogovarao sve što je bilo neophodno da se uradi u vezi rekonstrukcije terena“, istakao je Ivan Sabanov i dodao da ovakvu podlogu, na kojoj se igraju svi svetski teniski turniri, u našoj zemlji imaju dve terena u Beogradu, i jedan u Novom Sadu.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *