Komunisti položili cveće na biste poznatih Subotičana

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Subotice od fašizma, 10. oktobra, Centar – Tito – Központ i Društvo za istinu o NOB i Jugoslaviji položili su cveće ispred spomen bisti Jovana Mikića, Matka Vukovića i Lazara Nešića.

Prisutni su se okupili da odaju počast i da palim oslobodiocima od fašizma 1944. godine, kao i svim žrtvama narodno-oslobodilačke borbe iz Subotice.

„Njih 7.104 građana je poginulo u borbama protiv fašizma od 1941. do 1944. godine, među njima bilo je preko četiri hiljade naših sugrađana Jevreja. U Subotici je tada izvršen Holokaust, Žuta kuća je za nas Aušvic“ – rekao je Mikloš Olajoš Nađ, organizator.

Moto komemorativne manifestacije bio je dvojak – „Kada će se Mikić vratiti kući“ i „Ovo je Subotica u Narodno-oslobodilačkoj borbi“.

„Mladi traže ideole, a Jovan Mikić Spartak je prava ličnost za to. Bio je veoma svestran, u Subotici je završio Gimnaziju i Pravni fakultet, bio je docent na Višoj ekonomskoj školi u Novom Sadu, govorio je više jezika, pisao je pesme pod nadimkom Ivan Jankov, svestrani sportista i rekorder, balkanski prvak u troskoru, a učestvovao je i na Olimpijadi“ – podseti je Olajoš Nađ i rekao da su Mikić, Vuković i Nešić slika Subotice te da bi njihove biste trebale da uvrste u turističku mapu Grada.

Olajoš Nađ je tom prilikom kazao i da bi po Statutu grada Subotice svake godine na 10. oktobar, odnosno na Dan oslobođenja Subotice od fašizma trebalo da se održava Svečana skupština Grada, ali da se to iz nekog razloga ne čini već nekoliko godina unazad. Takođe rekao je i da je važno da se ukine izolacija omladine od antifašizma, da škole učestvuju u negovanju tradicije antifašizma, te da traže od nadležnih institucija da isprave pojedine nepravde u školskoj literaturi koja piše o vremenima borbe Srbije protiv fašističke agresije.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *