Inicijativa za postavljanje nove biste Jovanu Mikiću

Predstavnici Gradskog odbora Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji i Centra “Tito”, položili su u petak, 07. oktobra cveće ispred slike Jovanu Mikiću u dvorištu istoimene škole, ali na betonskom postolju pošto je deo spomenika sa njegovim likom, koji je do pre deset godina krasio podsetnik na subotičkog palog borca u Drugom svetskom ratu ukraden, a do danas nije postavljena nova bista.

To je bila prilika da se održi i konferencija za medije pod nazivom “Kada će na red doći Jovan Mikić”, na kojoj je predstavljena Inicijativca pokrenuta od strane sedam udruženja o vraćanju biste Jovana Mikića u krug škole, koja je predata gradonačelniku Stevanu Bakiću, Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i Komisiji za podizanje i održavanje spomenika kulture.

“Bista Jovanu Mikiću je postavljena 1982. godine i delo je našeg umetnika Save Halugina. Nastavljamo našu inicijativu sa većim insistiranjem, jer smatramo da ličnost kao što je bio Jovan Mikić, komandant prvog subotičkog partizanskog odreda, predratni komunista i učesnik raznih pokreta, balkanski prvak u troskoku, pesnik, zaslužuje svoju bistu. Uz pomoć nastavnog osoblja škole, učenicima ćemo podeliti jedan informator o njemu”, rekao je Mikloš Nađ Olajoš iz udruženja “Centar Tito”.

Kako je objasnio, Zavod za zaštitu spomenika kulture je 2020. godine izdao rešenje o postavljanju biste, međutim zbog nedostatka sredstava i drugih okolnosti istekli su rokovi za realizaciju pomenutog rešenja. “Negativ ove biste je tokom selidbe uništen, a radi se o tome da se mora napraviti nova. U ovome nas je podržao i Školski odbor OŠ “Jovan Mikić”. Mi moramo reći da dižemo glas za mir i protiv svih ratova koji se danas vode po svetu. Moram da napomenem da neofašizam jača širom sveta i da na to ne možemo biti gluvi, da će to proći samo od sebe, dakle moramo ofanzivno i efektivno da se postavimo prema nabujalom neofašizmu. Subotica je više puta potvrdila da je na putu negovanja tradicije Narodnooslobodilačkog rata, ali moram naglasiti da ima i problema, jer određene snage čak i vladajuće su protiv toga da učenici učestvuju na ovakvim komemorativnim svečanostima. Njihova teza je da je ovo zaostavština socijalizma, a mi postavljamo pitanje da li je antifašizam sa političkom konotacijom ili civilizacijska tekovina”, rekao je Olajoš Nađ.

Cveće je položeno i na biste Kizur Ištvana, Matka Vukovića i Lazara Nešića.