Pokret “IV Mini Jugoslavija” i Centar “Tito” obeležiće 29. novembar – Dan republike

Pokret “IV Mini Jugoslavija” i Centar “Tito” će nakon dve godine pauze, prigodnim programom ponovo obeležiti 29. novembar – Dan republike.

Program će početi u 11 sati polaganjem cveća na bistu Josipa Broza Tita u IV Mini Jugoslaviji, a u 18 časova na Otvorenom univerzitetu održaće se svečana Akademija, u okviru koje će se održati program kulture i stvaralaštva, koji će izvesti amateri, profesionalci i simpatizeri, a nastupiće hor “Subotičke Frajle”, Aleksandar Toković i mnogi drugi.

Na svečanosti biće dodeljeno priznanje “Avnojska zahvalnica”, koja će ove godine po odluci Organizacionog odbora biti dodeljena našem sugrađaninu Dragutinu Filipoviću, za odanost i veru u vrednosti socijalizma. Nagrada za neizmerni i bezgranični entuzijazam u stvaralačkoj kulturi biće dodeljena horu “Subotičke Frajle” i našim sugrađanima Milici i Luki Kikanović koji su neizostavni učesnici mnogih manifestacija.

Prema rečima Nađ Olajoš Mikloša, ove godine obeležava se i 80 godina od održavanja prvog zasedanja AVNOJ-a u Bihaću.

“Nama je poznato da veliki broj građana i grupa građana obeležava 29. novembar, a to su svi oni koji poštuju vrednosti i istinu o Jugoslaviji, jer u proteklim godinama bilo je dosta laži o njoj, a prva i najveća je da se ona raspala. Ona je razbijena od strane ekstremnih šovinizama raznih boja. Mi obeležavamo Dan republike zbog neophodnosti jačanja života zajedno u Subotici, da bude više interkulturalizma, zajedništva i solidarnosti među nama. Obeležavamo i da bi naša Republika Srbija i dalje razvijala i jačala izgrađivanje i negovanje vrednosti Jugoslavije i danas kada se radi o nezavisnosti, slobodoljublju, antifašizmu, da sami odlučujemo o svojoj sudbini, nesvrstanoj politici i vojnoj neutralnosti. Ovaj put dižemo glas za mir u svetu protiv svih ratova i protiv rastućeg neofašizma u svetu”, istakao je on.

Govoreći o raspadu SFRJ, počasni predsednik IV Mini Jugoslavije Blaško Gabrić, objasnio je da je ona uništena od strane Zapada koji je morao da preživi tako što će srušiti radničko pravo.

“Nijedan političar danas ne sme da kaže glavnu istinu o raspadu Jugoslavije. Kapitalističkim zemljama je isticao mandat, bez ratova ne mogu da opstanu, sada su ponovo napravili rat jer tako jedino mogu da opstaju. Taj naš socijalizam koji smo mi imali, gde su fabrike bile naše, radničke, gde je otac mogao da zaposli sina, gde nije bilo otkaza, nezaposlenih, pa ste mogli u jednoj firmi da provedete od prvog radnog dana do penzije, danas to više ne možete. Socijalizam i kapitalizam nemaju šta da upoređuju, jer sada imamo kapitalizam, a da li je dobro, pitajte ljude na ulici. Minimalnu potrošačku korpu danas ne možete platiti sa minimalnom zaradom, a u socijalizmu je razmera plata bila 1 naprema 7. To je razlog zašto mi ne želimo da zaboravimo to što je bilo dobro”, dodao je Gabrić.

IV Mini Jugoslavija sledeće godine obeležava 20 godina postojanja, a tim povodom biće organizovan program, čija realizacija će se sprovoditi tokom čitave godine i koji će biti okrenut ka turizmu, kaže Goran Gabrić, predsednik Pokreta “IV Mini Jugoslavija”.

“Planiramo da od parka napravimo jedno kamp odmorište, kako bi oformili platformu za susrete ljudi iz svih krajeva sveta koji će dolaziti u Suboticu i ovde se osećati dobro. Vidimo da i mnogi drugi u našem gradu prepoznaju 29. novembar, nije to slučajno, verovatno bi toga bilo i mnogo više da nije toliko u javnosti prisutan neki antagonizam protiv toga, a sa druge strane iza nas je i Popis stanovništva, mi smo učestvovali u kamanji gde smo pozivali građane da se izjasne kao Jugosloveni i dogovor je za drugim slično orijentisanim organizacijama u Srbiji da pokrenemo postupak priznavanja Jugoslovena kao nacionalne manjine”, rekao je Goran Gabrić.