Obeležavanje Međunarodnog praznika rada u IV Mini Jugoslaviji

Međunarodni praznik rada, po 19. put biće tradicionalno obeležen u parku IV Mini Jugoslavije 02. maja. Posetioce očekuje zanimljiv kulturni i zabavni program, koji će činiti nastupi muzičkih izvođača, šahovski turnir i neizostavno služenje tradicionalnog ručka – gulaša i vojničkog pasulja. Manifestacija je ove godine obogaćena programom koji je namenjen za najmlađe.

Za 09 sati planirano je okupljanje gostiju, u 10 sati počeće Međunarodni šahovski turnir u saradnji sa šahovskim klubom “Šah art”, u 11 kulturno – umetnički program i opšte narodno veselje pod nazivom “Od Vardara pa do Triglava” uz puštanje himne “Hej Sloveni”. Na obeležavanju praznika rada nastupiće Aleksandar Toković, Tamara Babić, Cvijetin Milaković, Ličani iz Bačkog Gračaca i orkestar pevača Deje Ibraimovića. Tačno u podne održaće se sastanak udruženja i pokreta “Za ujedinjenje Jugoslovena”, dok će Centar Tito predstaviti plakate o radničkim pravima udruženja “Solidarnost”. Nakon toga biće poslužen tradicionalni ručak uz nezaobilazne vojvođanske specijalitete goveđi gulaš i vojnički pasulj, koji će se prodavati po pristupačnim cenama. U 13 sati proglasiće se pobednik šahovskog turnira, dok će petnaest minuta kasnije najmlađi imati priliku da učestvuju u igri snalaženja u prirodi “Potraga za blagom”, a u 14 časova odigraće se revijalna fudbalska utakmica. Tokom manifestacije biće otkriven obnovljeni spomenik Josipu Brozu Titu.

 “Ne želimo da zaboravimo da smo živeli u najlepšoj zemlji na svetu, gde je vladalo bratstvo i jedinstvo, gde smo mi odrasli u jednoj sreći gradeći našu zemlju. Mi stariji se ne slažemo sa tim da treba da zaboravimo da sada više nema Jugoslavije, ostala je samo Srbija koja pokušava da je sačuva, dok konačno zapad nije postigao ono što je želeo, da uništi društvenu imovinu, da radnik ne bude vlasnik kapitala i ne odlučuje šta da radi sa profitom, nego da to odlučuje pojedinac. To je smetalo da bi kapitalizam preživeo i to je osnovni razlog zašto se danas okupljamo i bunimo, jer je nama onda bilo mnogo bolje. Što smo zaradili, sami smo odlučivali šta ćemo sa viškom kapitala, pa smo i radnicima pravili stanove, davali beskamatne zajmove, radnička klasa Jugoslavije je izgradila svoje kuće. IV mini Jugoslavija neguje sećanje na radničko pravo”, istakao je Blaško Gabrić, osnivač i počasni predsednik IV Mini Jugoslavije.

Potrudili smo se da okupimo umetnike i kulturno – umetničke stvaraoce iz našeg grada i okoline koji će predstaviti svoja muzička dela. Program će biti više fokusiran na decu, ali i za pionire, kadete, seniore. Uvideli smo da su naše manifestacijame odlične prilike za razvoj međugeneracijske tolerancije i saradnje između mladih i starijih”, rekao je Goran Gabrić, predsednik IV Mini Jugoslavije.

Ulaz za posetioce je besplatan, a za sve koji dođu biciklom, pripremljene su simbolične nagrade.