Slepi i slabovidi na Tandem biciklama obeležili Svetski dan biciklizma

Povodom obeležavanja 03. juna, Svetskog dana biciklizma, Neformalna grupa „Biciklom do čistijeg vazduha“ organizovala je aktivnosti u saradnji sa Udruženjem slepih i slabovidih Subotice.

Ovo je bila prilika da se promoviše projekat „Tandem Blind Bike“, putem kojeg su nabavljene i izrađene tandem bicikle, koje su namenjene za rekreaciju slepih i slabovidih, njihovo uključivanje u zajednicu, ali i kako bi postali ravnopravni učesnici u saobraćaju. Program je počeo okupljanjem ispred prostorija udruženja, nakon čega je održana zajednička vožnja Tandem bicikli do Parka Mini Jugoslavija „Yugoland“, na čijem prostoru su članovi udruženja vozili tandem bicikle u sigurnom okruženju. Nakon toga je usledio dečji šahovski turnir u organizaciji škole šaha „Šah Art“, a zatim i dečja biciklistička trka brzine i snalažljivosti „Trka oko Triglava“ i edukativna radionica o bezbednosti biciklističkog saobraćaja. Na kraju programa, učesnicima su podeljene nagrade sa ciljem povećanja bezbednosti u saobraćaju.

“Akcija je prošla lepo, vožnje su bile prijatne. Članovi udruženja slepih i slabovidih Subotice se raduju nastavku akcije i dobijanju drugih Tandem bicikla, a u nastavku projekta izradiće se audio vodič za bezbednost saobraćaja. Svim učesnicima su podeljena svetla za biciklu sa ciljem unapređenja bezbednosti u saobraćaju, kaže Goran Gabrić iz Neformalne grupe „Biciklom do čistijeg vazduha“.

Ovom prilikom, na prostoru parka „Yugoland“ predstavljen je novi, inovativni fudbalski teren „TableFusse“, koji je odličan za inkluziju i međugeneracijsku saradnju kroz sport i rekreaciju, a koji je u potpunosti izrađen metodama Cirkluarne Ekonomije od strane članova udruženja „Koncept Ekologija Energija Ekonomija“. Projekat „Tandem Blind Bike“ realizuje neformalna grupa „Biciklom do čistijeg vazduha“ uz podršku „Trag Fondacije“, u okviru programa „Aktivne zajednice“, a uz saradnju sa udruženjem slepih i slabovidih Subotice i udruženja „Mini Jugoslavija“. Za sada su u okviru projekta napravljene dve, a u narednom periodu u planu je da se naprave još dve Тandem bicikle.