Održana svečana Akademija na kojoj su dodeljene Avnojske zahvalnice

U okviru programa “Ponovo zajedno za Dan republike”, UG Centar Tito i Pokret 4. Mini Jugoslavija su na Otvorenom univerzitetu organizovali svečanu Akademiju, u okviru koje je održan program kulture i stvaralaštva, u kojem su nastupili hor “Subotičke Frajle”, Aleksandar Toković i mnogi drugi.

Na svečanosti je dodeljeno priznanje “Avnojska zahvalnica”, koja je ove godine po odluci Organizacionog odbora dodeljena našem sugrađaninu Dragutinu Filipoviću, za odanost i veru u vrednosti socijalizma, dok je za neizmerni i bezgranični entuzijazam u stvaralačkoj kulturi ova nagrada dodeljena horu “Subotičke Frajle” i našim sugrađanima Milici i Luki Kikanović, koji su neizostavni učesnici mnogih manifestacija.

“Znači mi mnogo ova nagrada jer 29. novembar je bio praznik svih Jugoslovena. Ja sam taj praznik najviše cenio, jer zaista on pokazuje državljanstvo jedne zemlje. Za vreme Tita bilo je jako lepo, svi su živeli slobodno, nismo imali nikakvih problema, bili smo zaposleni, ja sam radio u Fidelinki i u još nekoliko firmi”, kaže Luka Kikanović, a ništa drugačije ne smatra ni njegova supruga Milica, koja ističe da je lepo setiti se onoga što je bilo u mladosti. “I ja samo po dobrom pamtim život u nekadašnjoj SFRJ. Svaki praznik smo putovali, nikada nismo sedeli kući, toliko smo imali da sebi svake godine priuštimo letovanje. Nije bilo pitanja ko si i odakle si, već su svi narodi živeli zajedno. Velika je razlika između onog vremena i ovog sada kada se živi, a mladi kada im pričamo kako smo mi živeli se smeju, jer ne veruju”, kaže ona.

“Mi smo bili Titovi pioniri, a ovaj praznik nas podseća na to lepo vreme, kada smo bili srećni, mladi i bezbrižni. Ja potičem iz višečlane porodice, ali moram da kažem da smo zaista časno i pošteno živeli. Možda sam ja izuzetak, ali meni je bilo lepo. Omladina je danas okrenuta drugim vrednostima, a mi ipak volimo onaj stari sistem koji je bio i rado ga se sećamo”, naglašava Viktorija Jovetić, članica hora.

Kako objašnjava Goran Gabrić, predsednik 4. Mini Jugoslavije, 29. novembar je povezan sa tim istorijskim datumom Drugog zasedanja AVNOJ-a, kada je ustvari ustoličena SFR Jugoslavija i to je datum koji se obeležava kao dan posvećen ujedinjenju jugoslovenskih naroda, odnosno onome što se tada zvalo antifašistička borba protiv okupatora.

“U današnje vreme ovaj dan ima drugačiji značaj, ali služi kao podsećanje da narodi i narodnosti moraju da se suprotstave nadolazećem fašizmu, da se bore za slobodu i da ne gledaju na svoje razlike, već da vode zajedničku borbu za bolje društvo. Čitav sistem je tada bio drugačiji, bio je više okrenut ka radniku i narodu koji je bio više radno angažovan, sa te strane mogao je da upravlja kapitalom tih velikih firmi koje su kao takve odlično poslovale, a koje su mogle da izdvajaju sredstva i za društvo, obrazovanje, kulturu i sport i onda su samim tim sve grane bolje funkcionisale, što mogu da razumem sada kada sam aktivan u raznim sferama društva”, ističe Gabrić.