Vratite radniku ime i prezime poručuju iz UG „Solidarnost“

„Radniku ništa nije poklonjeno“ tema je konferencije za štampu koju su članovi Udruženja građana Solidarnost održali pred ulazom u zgradu nekadašnjeg Radničkog a sada Otvorenog univerziteta.

Čestitamo građanima Subotice praznik rada kao i da naredne godine ovaj praznik rada i radničke borbe dočekaju izvesnije, sigurnije i srećnije. Nikada nećemo prestati da obeležavamo 1. maj pa tako danas držimo pomen, sa pijetetom, poginulim radnicima u radničkoj borbi, na radnom mestu kao i Subotičanima koji su sebi oduzeli život zbog pljačkaških privatizacija širom Srbije, rekao je predsednik udruženja Solidarnost, Mikloš Oljaoš Nađ i zatražio u ime svih prisutnih da se radniku vrati ime i prezime jer on nije broj , nije rob, i nije jeftina radna snaga.  Radniku ništa neće biti poklonjeno. Zato mora da se organizuje i da krene u radničku borbu, kroz sindikate, svoje organizacije, udruženja građana i da se bori za svoja prava. Moraće da se izvrši transformacija sindikata kojih ima preko 600 jer oni po nama danas pacifikuju i umrtvljuju radnika i njegovu borbu. Danas dižemo glas za mir, protiv svih ratova i prisutnog svetskog sukoba jer donosi smrt  i sve će se to lomiti preko radničkih leđa a građani sveta će ispaštati a sve to dokazuje da neki državnici danas političari, nisu  dorasli 21. veku, nastavlja Olajoš Nađ.

Udruženje Solidarnost hitno traži promenu Zakona o radu koji je napravljen u interesu stranih kompanija. Imamo pripremljene predloge a neki se tiču nepoštovanja radnog vremena, prekovremenog rada koji nije adekvatno plaćen, odnosno na temu ko kontroliše sadašnje sprovođenje Zakona o radu, kaže još Olajoš Nađ i dodaje da mnogo radnika danas nije prisutno zbog straha od otkaza što svakako nije dobro za demokratiju i slobodu govora u našoj zemlji.

Plate i penzije se povećavaju ali i je inflacija je veća a ono što je zabrinjavajuće svakako je vidno povećaju socijalne razlike koje  potkopavaju temelj normalne države, gde nema demokratije i stvara se elitistički feudalizam.

Udruženje građana Solidarnost nastaviće sa svojim partnerima i saveznicima  da radi na ukidanju penala na prevremene penzije, onima koji su odradili 40 godina a u Srbiji je taj broj 55.000 i kao i akciju za koju su prikupljali potpise da trgovci u prodavnicama ne rade nedeljom, da im se poštuje radno vreme kao i da za taj posao budu adekvatno plaćeni.

Na Prvomajskom performansu izloženi su letci iz prethodnih 30 godina radničke borbe u Subotici koji su i danas aktuelni a upaljene su i sveće za sva preduzeća uništena privatizacijom gde su mnogi ljudi izbačeni na ulicu.  Građani koji su 1. maja prolazili pored zgrade Otvorenog univerziteta mogli su da upišu i poruku na šta ih asocira 1. maj a sakupljao se i prilog za druga iz Zrenjaninskog socijalnog foruma kome se urušava krov kuće.

Performansu se pridružila i Partija radikalne levice koja je ovom prilikom pozvala Subotičane koji teško žive ili imaju problem na poslu da im se obrate kako bi zajedno radili na rešavanju goručih problema. Na lokalnom nivou naš fokus je na investitorskom urbanizmu, kada se neplanski podižu nove zgrade, bez parkinga i zelenila što je u potpunosti suprotno gradnji u vreme socijalizma, rekao je Branimir Kopilović, predsednik GO Partije radikalne levice.