Evropski dan pravilne ishrane i kuvanja sa decom, 8. novembar

Evropska inicijativa SZO za nadzor gojaznosti dece (ili COSI) je jedinstven sistem koji više od 10 godina meri trendove prekomerne težine i gojaznosti među decom osnovnoškolskog uzrasta. Šesti krug COSI je održan tokom školske 2021.–2023., a rezultati se očekuju sledeće godine. Prema rezultatima petog kruga u Evropi (2018-2020.) 29% dece uzrasta 7 do 9 godina živi sa prekomernom težinom, uključujući gojaznost. Veći je broj dečaka sa prekomernom težinom nego devojčica (31% v. 28%). Prema istom izveštaju 87% dece se svakodnevno igra napolju bar sat vremena, a voće jede svaki dan 43% i povrće 34% dece. Od svog pokretanja 2007. godine, COSI je doprineo boljem informisanju o problemu gojaznosti kod dece i pokrenuo političke inicijative i odgovore javnog zdravlja na epidemiju gojaznosti u regionu. Podaci COSI pokazuju trend smanjenja zastupljenosti prekomerne težine u Grčkoj, Italiji, Portugalu, Sloveniji i Španiji u odnosu na sam početak nadzora 2007-2008. godine. I pored smanjenja prekomerne težine i gojaznosti u zemljama Južne Evrope i dalje je zastupljenost gojaznosti među najvišima u regionu. Zbog toga su hitno potrebne bolje politike radi preokreta trenutnih trendova gojaznosti u detinjstvu u Evropskom regionu. U Srbiji se beleži porast gojaznosti i kod dece i kod odraslih. Prema rezultatina poslednjeg nacionalnog istraživanja o zdravstvenim ponašanjima školske dece (2018.) najveći procenat prekomerno uhranjenih devojčica je u petom razredu osnovne škole (19%), a dečaka u sedmom razredu (21%). Bar jednom dnevno jede voće 45% devojčica i 39% dečaka, a slična situacija je i sa povrćem (46% v. 37%). Tek jedna trećina dece je fizički aktivna svaki dan bar sat vremena, dečaci više nego devojčice. Učestalost unosa voća i povrća opada sa uzrastom školske dece, kao i fizička aktivnost.

Zdravstveni radnici upozoravaju da je prekomerna težina i gojaznost u dečjem uzrastu faktor rizika za razvoj srčanih i plućnih oboljenja, kao i dijabetesa, koštano-mišićnih i probavnih komplikacija sve prisutnijih u dečjem uzrastu. Prekomerna težina u dečijem uzrastu dovodi do deformiteta kostiju i skeleta, lošeg držanja i nepravilnog razvoja tela, loše koordinacije i kontrole pokreta, nespretnosti i češćih povreda. Gojaznost može imati i brojne posledice po mentalno zdravlje u vidu nedostatka samopouzdanja, depresije i poremećaja ponašanja u ishrani.

Evropski dan pravilne ishrane i kuvanja sa decom je inicijativa koja populariše značaj zdrave ishrane među decom na zabavan i atraktivan način podstičući ih da izaberu uravnoteženu ishranu i da se više bave sportom. Veliki deo zdravih životnih navika gradi se u detinjstvu. Važno je od najranijeg uzrasta učiti decu principima pravilne ishrane i osnovnim veštinama zdrave pripreme obroka. Deca, koja shvataju važnost zdrave ishrane i znaju kako da biraju svoju ishranu, imaju veću verovatnoću da će voditi zdrav život tokom odraslog doba. Gojaznost se može prevenirati. Brinite o zdravlju vaše dece i učite ih zdravim navikama. Budite im dobar primer.

Povodom Evropskog dana pravilne ishrane i kuvanja sa decom Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica, u saradnji sa koordinatorom praktične nastave Jadrankom Vojnić Tunić iz Hemijsko tehnološke škole u Subotici, organizuje promotivnu akciju ,,Mladi kuvaju“ u kojoj će srednjoškolci Hemijsko -tehnološke i Medicinske škole imati priliku da isprobaju veštine kuvanja.

Cilj ovih promotivnih akcija je osposobljavanje mladih da samostalno pripreme zdrav obrok i odaberu zdrave navike u ishrani. Polaznici su učenici Hemijsko-tehnološke I Medicinske škole koji su u okviru Svetskog dana hrane (16. oktobra) prošli edukativne seminare o pravilnoj ishrani i poremećajima ishrane i koji će pripremljene obroke servirati svojim vršnjacima. Mladi će pripremati: slane mafine sa povrćem, pileću salatu kao celovit obrok i voćnu salatu.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *