dr Katarina Badawi: „Emocije mogu da nas razbole“

O prisutnosti, značaju i delotvornosti Alternativne medicine na zdravlje čoveka se u poslednje vreme sve više govori. Pod Alternativnom medicinom se podrazumeva sve ono što se koristi u svrhu lečenja, a što ne spada u takozvanu oficijalnu medicinu, objašnja dr Katarina Badawi, lekar opšte prakse i kineske medicine.

“Oficijalna medicina je ono što se uči na Medicinskom fakultetu, a alternativna su svi vidovi terapija koji su se učili davno, pre stotina godina i nešto ranije, a što nije uključeno u tu zvaničnu medicinu. Holistička, komplementarna i integrativna medicina jesu sinonimi i to je sve što dopunjuje oficijalnu medicinu, zato i kažemo da se holistička medicina (whole – što znači celina, čitavo telo) dopunjuje sa oficijalnom medicinom u pristupu lečenja. Dakle, oficijalna medicina se bazira na lečenju tela fizičkim metodama, lekovima, dok alternativna ili prirodna, kvantna medicina, integrativna medicina se baziraju na lečenju fizičkog dela, ali isto tako i energetskog i emotivno-psihičkog dela, a čovek koji se sastoji od ta tri dela, mora se i lečiti u celosti, jer najčešće su okidači bolesti prvenstveno na emotivnom nivou, jer emocija je vibracija i kada je ta vibracija dugo u čoveku, onda se dešava bolest na energetskom nivou, gde se čovek ne oseća dobro, ali su i dalje svi nalazi u redu i dalje je to samo energetska bolest i kada se u čoveku dugo nalazi taj neki energetski disbalans ili vibracija, onda se tek ispolji u obliku fizičke bolesti, gde se tek tada može postaviti dijagnoza”.

Naša sagovornica naglašava da su se Alternativna, prirodna medicina i biljna terapija koja takođe spada u iste i ranije koristile i bile pristupačne ljudima svuda i stalno, ali tek kada je došla oficijelna medicina pre 200 ili 300 godina, smanjilo se korišćenje prirodnih i prešlo na korišćenje oficijalnih metoda. Najpopularnije i najpoznatije metoda alternativnog lečenja kod nas su akupunktura, kvantna terapija i pomenuta biljna terapija. “Iako to možda nije dugo bilo poznato kod nas, kvantna metoda lečenja se koristi u poslednjih pedesetak godina, ali se minimalno tada koristilo u odnosu na danas, kineska medicina sa akupunkturom, svojom biljnom terapijom i svojom vrstom fizioterapije se oduvek koristila u Kini i nikada se nije prestalo, a u naše krajeve je došla pre otprilike 70 godina i isto tako je bila prihvaćena, jer se radi o iglicama koje se zabadaju na neke posebne akupunkturne tačke, pa je u Zapadnoj medicini objašnjenje da te iglice stimulišu nervne završetke i tako dovode do promena u organizmu, a postoji i Kineska teorija, u kojoj postoje određene tačke na meridijanima – energetskim kanalima koji prolaze kroz telo i kada dolazi do blokade u protoku energije, koristi se određena tačka na pomenutim meridijanima koja se stimuliše kako bi se oslobodila energija. Možemo koristiti obe teorije i zapadnu i istočnjačku, sve u svemu terapija i lečenje je isto. Akupunktura se može koristiti za lečenje manje – više skoro svih bolesti, pogotovo raznih bolova u zglobovima, kostima, mišićima, glavobolja, migrena, astme, sezonskih alergija, za mršavljenje, depresiju, nesanicu…”.

Akupunktura se primenjuje u obliku seansi, gde se nakon pregleda može odrediti koliko je seansi potrebno za određeno stanje, a dr Katarina Badawi naglašava da ukoliko je bolest duže trajala, duže će trajati i sam proces lečenja. “Jedna seansa traje između 20 i 30 minuta, gde pacijent leži izbockan iglicama i miruje, opušta se i takvih otprilike desetak seansi je potrebno za neki minimum početka lečenja. Takođe postoji i dugotrajna akupunktura koja se bazira na ubrizgavanju končića putem iglica koji se otapaju 45 dana i dok se oni otapaju to je kao da ste na akupunkturi svaki dan i nju često koristimo kod bolova, migrena i kod mršavljenja”.

Kvanta medicina ili kvantna fizika je, kako objašnjava dr Badawi, poseban deo medicine koji se bavi dijagnostikom i terapijom preko određenih elektroda koje se mogu držati u rukama ili oko glave, nekada podrazumevaju i stajanje na određenim pločama ili se koriste u vidu slušalica i imaju ulogu provodnika energije tela čoveka do računara, gde se detektuje stanje organizma obično na energetskom, emotivnom i fizičkom nivou, na osnovu čega se može očitati, u zavisnosti od aparata do aparata, šta je u disbalansu, koliki je nivo stresa, kakav je protok energije u meridijanima ili kroz energetske centre – čakre, a postoje i aparati koji detektuju i disbalans do ćelijskog nivoa, pa čak i do hromozoma, prikazujući predispozicije za nastanak nekih fizičkih bolesti. “Takođe je reč o bezbolnoj metodi, dijagnostika traje sat vremena u šta je uključena i kompletna analiza stanja, a postoje i terapeutski aparati preko kojih se podešavaju frekvencije, čije vibracije imaju zadatak da balansiraju stanje u organizmu. Na kvantnu dijagnostiku može da dođe i neko ko nema tegobe, ili samo želi da vidi koje predispozicije za bolesti ima, ili neko ko nema tegobe, ali su one možda počele na nekom emotivnom ili energetskom nivou, pa je to idelano vreme da se one detektuju i otklone, Ili da se daju saveti kako da se to nešto otkloni. Ukoliko neko ima predispoziciju za dijabetes, što se može videti na aparatu, a pacijent nema tegobe, onda možemo da mu savetujemo šta može da koristi od suplemenata, čajeva, kakvu ishranu da primenjuje ili na koje emocije da obrati pažnju, jer on može da ima predispoziciju, za u ovom slučaju dijabetes, zbog određenog sastava emocija koje nosi sa sobom”.

Veliku ulogu kod nastanka određenih tegoba ili bolesti imaju naše emocije, a one najopasnije su upravo one negativne koje osoba intenzivno oseća. dr Katarina Badawi napominje da je svaka intenzivna emocija koja nam nije prijatna, sama po sebi neprijatno osećanje koje nije prirodno stanje čoveka. “Prirodno stanje čoveka je prijatno stanje. Normalno je da u životu imamo neprijatna osećanja i da nam se nešto neprijatno desi i mi odreagujemo tako na neku činjenicu ili problem par sati ili par dana, međutim ukoliko intenzivne emocije traju duže od par dana, nedelja, meseci ili čak godina, onda to jako šteti organizmu, a samim tim šteti i psihi čoveka, jer znamo kako one utiču na tom nivou već posle nekoliko nedelja intenzivne emocije, bilo da je to žalost, bes ili nesposobnost da se pomirimo sa nekom situacijom i čovek počinje loše da se oseća. U najboljem slučaju on počinje da traži pomoć za svoje psihičko loše stanje, a ukoliko ipak ne potraži pomoć, onda samo trpi, guta emocije, pokušava da ih ignoriše i gura pod tepih i tada kada se čovek ne suoči sa svojim emocijama, one izazivaju problem. To ignorisanje ne rešava njihovu prisutnost, one su i dalje istog intenziteta kao i kada im se obratimo, ali čoveku je mnogo lakše da zaobilazi te emocije, zato što ne zna da ih reši, ali kada bi znao, onda bi se suočio sa emocijama, a ne sa problemom ili činjenicama i onda bi ih i rešio, jer život je dinamika i u njemu se svašta dešava i svašta će se dešavati dok smo živi. Ukoliko živimo sa intenzivnim emocijama koje dugo traju, potreno je obratiti se nekom stručnom licu, a postoji i alternativna metoda koja se zove Tehnika emocionalne slobode“, koja predstavlja kombinaciju akupunkture i psihologije, koja takođe može da reši jako brzo i efikasno problem intenzivnih emocija”.

***

Prema kineskoj teoriji postoji 12 glavnih meridijana i svaki od njih je vezan za jedan organ. Kada dolazi do poremećaja protoka energije u nekom organu, što se dešava zbog poremećaja nekih emocija, to je zbog intenzivnih negativnih emocija zbog kojih dolazi do poremećaja protoka energije u određenom meridijanu koji je vezan za organ, koji je vezan za tu emociju i mi tačno znamo, ukoliko nam dođe neko i ima problem sa plućima, znači da je prethodio neki period tuge ili žalosti, ako neko dolazi sa problemima sa bubrezima, znamo da je prethodio period strahova ili da još uvek postoje neki strahovi, problemi sa jetrom se vezuju za bes, tako da svaka emocija je vezana za neki organ i ta negativna emocija šteti tom organu, ali ne direktno, već prethodni ono što je između, a to je emocija, pa energija i onda dolazi organ. Posle te emocije je bolest na energetskom nivou i to se rešava sa akupunkturom. Ukoliko neko ima fizičku manifestaciju bolesti, onda moramo na tom nivou da je rešavamo, eventualno biljnim ili fizikalnim terapijama i sa akupunkturom, gde će se izbalansirati protok energije, kada dolazi do subjektivnog olakšanja tegoba kod pacijenta. Zapadnjački metod se zasniva na principu da ukoliko se na primer tretira glavobolja, iglice se stavljaju na neke tačke na glavi koje stimulišu nervne završetke, koji oslobođaju određene neurotransmitere koji će poboljšati funkciju mozga, cirkulaciju i tako smanjiti bolove.

***

Akupunktura je bezbolna medicina, to moram da naglasim jer se većina ljudi boji igle, a  sama pomisao na nju ljude asocira na injekcione igle. Ako su nekada vadili krv ili dobijali injekcije radi se o debelim iglama, međutim moram da kažem da kada je reč o akupunkturnim iglicama, tri takve iglice mogu da stanu unutar jedne injekcione, dakle one su otprilike tanke kao vlas kose. Akupunktura se koristi i kod dece, pogotovo ukoliko imaju astmu ili alergije i ti problemi se mogu rešiti gotovo zauvek.

***

Svaki čovek može da kontroliše svoje emocije i da odluči kako će odreagovati na nešto, ali pre toga treba puno raditi na sebi da bi mogao da ih iskontroliše. Dakle to je taj deo gde bi trebali više da radimo na svojim emocijama, a ne samo da se fokusiramo na spoljašnji svet i gledati na to da li su u školi sve petice, da li je na vreme pokrenut neki posao, dakle da se isto toliko koliko se fokusiramo na spoljašnji svet, posvetimo i našim unutrašnjim emocijama i mislima.