Roman “Život u zasjedi” o Srbima sa vojne granice

U Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava”, sinoć je održana promocija najnovijeg romana Anđelka Anušića “Život iz zasjede”. Prema rečima autora, ovo je prvo književno delo koje se bavi životom Srba na vojnoj granici koji su od 1530. do 1881. godine ratovali za sjaj Evrope kojoj mi danas toliko težimo.

“Junak romana je Veljko Hrvaćanin koji pripada familiji mojih proznih junaka iz krajiškog kultnog civilizacijskog, našeg dela naroda koji je živeo na zapadnim obodima Balkanskog poluostrva, dakle od Svetosavinske episkopije na ostrvu Ston, pa do ovih poslednjih vremena, dakle osam i po vekova. Pripada narodu koji je masovno uništavan u Prvom i Drugom svetskom ratu, u građansko – verskim sukobima 1991. godine. Narod kojem je on pripadao je živeo čitavo to vreme u nekoj vrsti zasede, uskočke za vreme Mletačke republike, graničarske za vreme Vojne krajine, taj deo od upada Turaka. Posle Ustaničke bitke 1941. godine branili su se od Ustaša, itd. Opet znamo 91 i 95 godina šta se tamo dešavalo, izgoni. To je taj “Život iz zasjede”, ali to nije život da bi neko nekoga napao ili oteo, nije nikakva vojna zaseda, nego jednostavno da bi se sačuvao goli život. Momenat je u dvostrukoj zasedi. S jedne strane pokušava da sačuva svoja osnovna nacionalna i verska obeležja, dakle veru, jezik, pismo, dostojanstvo, slobodu i kućno dvorište. Posle izgona iz zemlje njegovih otaca, njegova životna drama se odvija u tri čina. On završava na Kosovu odakle je proteran i vraća se u Hrtkovce, u severni deo Srbije u Vojvodinu, odakle beži u Holandiju”, objašnjava Anđelko Anušić.

Materijal i istorijsku građu autor je prikupljao decenijama kroz životno iskustvo i razgovor sa ljudima, a dugo je živeo i studirao u Zagrebu nakon čega se počeo baviti novinarstvom, što mu je omogućilo da upozna istoriju cele Hrvatske, našeg i drugih naroda na Balkanskom poluostrvu. “Dok se u Beču igrao valcer i razvijao se sa čitavom Evropom, tada su Srbi krvarili, ratovali i branili tu istu Evropu od napada Turaka iz Bosne, od Srbije, Crne Gore i drugih zemalja. Oni su tada bili vojnici u najmu koji su ostavili svoje porodice i otišli da ratuju”, ističe autor.

Anđelko Anušić je novosadski pesnik, prozni pisac, esejista, književni kritičar, antologičar i publicista. Do sada je objavio dvadeset devet knjiga, četrnaest pesničkih, šest knjiga pripovedaka, tri romana, knjigu pesama za decu, dve knjige eseja i brevijar novinarsko-publicističkih tekstova. Zastupljen je u lektiri u Republici Srpskoj za deveti razred osnovne škole sa antologijama i pregledima srpske savremene poezije i pripovetke. Njegova poezija i proza prevođeni su na engleski, francuski, ruski, bugarski i makedonski jezik, a dobitnik je brojnih nagrada poput Pečata varoši sremskokarlovačke, Stražilovo, nagrade Sarajevskih dana poezije, „Svetozar Ćorović“ i nagrada Udruženja književnika Srpske „Stanko Rakita“, „Rade Tomić“, Konstantinova vizija, Fondacije „Petar Kočić“, „Mladen Oljača“, Zlatna slova i mnogih drugih.