Otvorena izložba slika “U magičnom svetu snova”

U Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava”, juče je otvorena samostalna izložba slika “U magičnom svetu snova” beogradskog slikara Dobrog Stojanovića. Ovaj umetnik je od 1967. do 2021. samostalno izlagao 38 puta, učestvovao je na 289 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu gde je osvojio 16 domaćih i 7 međunarodnih nagrada, od čega 4 Grand Prix-a. Pored slikarstva, crteža i grafike, bavi se i mozaikom, tapiserijom i teorijom umetnosti.

Kako ističe Stojanović, na radovima je predstavljena ljudska figura u jednom svetu gde se mešaju nadrealizam, fantastika i snovi. “Ni ja nekada nisam svestan kada prestaje san, a kada java. Priznajem da je to dosta mukotrpno, dosta se namučim da do kraja završim sliku. Počnem rad na platnu, kasnije crtam bojom i nikada ne znam šta će do kraja da ispadne, to se stalno menja. Ili dođem sutradan u atelje i nisam zadovoljan, pa onda preko toga slikam dalje, jer uljano slikarstvo to dozvoljava. Sve je plod moje mašte, da li sam možda sanjao ili negde video. Zahvaljujući boravku u Španiji dosta sam naučio, obilazio sam njihove velike muzeje, dela velikih slikara Bartolomea Murilja, Velasqueza, Fransiska Goje, El Greco-a, čak i do Salvadora Dalija, tako da me je ta zemlja obogatila i otvarala je nove puteve. Stalno sam prelistavao knjige starih majstora pa se i tu pojavi neka inspiracija, ali nikoga ne kopiram, niko mi nije uzor”, istakao je Dobri Stojanović koji po prvi put samostalno izlaže svoje radove u Subotici.

“Do sada sam u vašem gradu izlagao svoje radove kroz grupne izložbe. Subotica je pravila fantastične jugoslovenske izložbe i tu sam učestvovao. Naredne godine u planu je velika izložba u Valjevu, mestu rođenja velikog srpskog slikara Ljube Popovića, koji je moje radove uvrstio u grupu nadrealista i fantastike”. Izložba će biti otvorena i u Noći muzeja u subotu, 14. maja od 18 časova do ponoći, a tokom nedelje moći će se pogledati do 20. juna u periodu od 09 do 14 časova.

Dobri Stojanović rođen je 1943. godine u Kalni (Vlasotince). Osnovnu školu završio je u svom rodnom mestu, a gimnaziju u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji primenjenih umetnosti 1969. godine u Beogradu, a postdiplomske studije je završio 1973. Od 1972. do 2021. godine o njegovom radu napisano je preko 180 prikaza, kritika, intervjua i članaka u domaćoj i stranoj štampi. Dela Dobrog Stojanovića poseduju muzeji, galerije i biblioteke u zemlji i inostranstvu.