Predstavljanje romana “Modre žilice” Đorđa Sladoja

U Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava” sutra, 03. juna sa početkom u 19 časova, održaće se Književno veče u okviru kojeg će biti predstavljen roman u stihovima “Modre žilice”, Đorđa Sladoja, koji predstavlja zavičajnu priču o svetu koji iščezava, a koji autor pamti u punoj snazi i lepoti, svetu koji je nekada postojao u gornjem toku reke Neretve.

U stihovima su sazdane priče iz Klinja kod Uloga, tačnije iz okoline Kalinovika, gde je pesnik rođen i rastao, a tu su i njegovi banatski srednjoškolski, a potom i sarajevski studentski dani. Centralna tema knjige je raseljavanje sela nakon Drugog svetskog rata u bivšoj Jugoslaviji o kojoj je, po sopstvenom priznanju, Sladoje hteo ostaviti beleške, a onda je pronašao pravu formu.

„Zadovoljan sam što sam to uradio i što sam se pridružio jednom svijetu koji ja pamtim kad je bio pun poput saća, a koji danas nažalost nepovratno iščezava. Ova knjiga je pisana s iluzijom i malom zabludom da će ove riječi trajati nešto duže“, rekao je o romanu Đorđo Sladoje.