PGS: Zbog čega se pominjao Stepinac na misi u Subotici

Obraćanje Dražena Kutleše, zagrebačkog nadbiskupa i metropolita, na misi u katedrali Svete Terezije Avilske u Subotici, održanoj dana 11.novembra, povodom ustoličenja subotičkog biskupa, monsinjora Ferenca Fazekaša, je bilo skandalozno.

Kutleša je u svom obraćanju govorio o Alojziju Stepincu, nazivajući ga blaženim i vernim pastirom. Stepinac je bio ozloglašeni hrvatski nadbiskup u vreme NDH, tokom Drugog svetskog rata i tokom genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Valja se setiti Isusovih reči: „Ko hoće da spase svoj život – izgubiće ga, a ko izgubi svoj život mene radi – naći će ga“.  – U tome je blaženi Alojzije Stepinac ostavio svetli primer vernog pastora – zaključio je Kutleša.

Pokret građanske Subotice postavlja pitanje, zbog čega na misi nije bio prisutan beogradski nadbiskup Ladislav Nemet i kako to da se na jednoj tako značajnoj misi kao što je ova povodom ustoličenja monsinjora Ferenca Fazekaša pojavi zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, koji svojim obraćanjem podseća na sve strahote Drugog svetskog rata i stradanja velikog broja žrtava u tadašnjoj NDH.

Smatramo da Subotica kao multinacionalna i multikonfesionalna sredina mora biti zaštićena od takvih izjava iz ma koje sfere dolazili.

Zahtevamo da država Srbija uputi protesnu notu Papskom nunciju u Beogradu, kako se u budućnosti ne bi događale slične situacije, stoji u saopštenju PGS-a koje prenosimo u celosti.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *