Pokret Građanske Subotice: Drama s migrantima u Subotici traje

Saopštenje Pokreta Građanske Subotice prenosimo u celosti:

„Ljudi pate, brinu za svoje bližnje, uznemireni su, žive u nesigurnosti i strahu, osećaju se nebezbedno, na obodima šuma u pograničnim delovima našeg grada. To traje dve godine. Građani ovih delova Subotice gotovo svakodnevno čuju pucnjavu, viđaju migrante, kažu, s “poluautomatskim i automatskim puškama, granatama”, zabranjen im je pristup šumama, a uskraćeni su i za potpune i istinite informacije o šumama punim migranata i razlogu zašto se to ne sprečava.
Tražili su ugroženi građani pomoć Grada, Države. Pokušali su i da se samoorganizuju, a podstrekavale su ih u tome grupe onih koji smatraju da se sve rešava nasiljem. Paradirao je i Vulin tim krajevima.
Vladajući u Gradu su se neki dan spustili među stanovnike Hajdukova. Odgovori su im bili uopšteni, neubedljivi, zvučali su kao da im je cilj smirivanje ugroženih zamazivanjem im očiju, a nerešavanjem gorućeg problema. Gradonačelnik je, po receptu Predsednika Srbije, ubeđivao prisutne da su oni zaslužni što sukobi nisu zahvatili čitav Grad.
Načelnik MUP-a Subotica je označio kao problem geografski položaj Grada i globalnu migrantska krizu, a Gradonačelnik poentirao tezom da je je sve izazvala Evropska unija koja je uslovila Srbiju da organizuje nekoliko prihvatnih centara za migrante, te da neke organizacije pokušavaju da politizuju i ovaj skup.
U Hajdukovu, u prepunoj sali, građani kojima je uskraćeno pravo na bezbednost i pravo na potpuno informisanje održali su lekciju iz borbe za građanska prava. Predstavljali su se imenom i prezimenom, bez straha, postavljali pitanje o suverenitetu države Srbije na svojoj teritoriji, potom – iza koga su ostale čaure metaka koje pronalaze i ko je naoružao migrante koje viđaju oko šume. Učinili su nedvosmislenim da postoje dve grupe migranata – oni koj idolaze u Suboticu zakonito već osam godina i nikoga ne ugrožavaju i oni koji to rade bez neophodnih putnih isprava, a poseduju oružje. Javno su osporili broj migranata u šumama, i izneli tvrdnju da nije reč o trideset migranata, kako se objavljuje, već o deset puta više njih, a u nekim momentima da ih ima i po trideset puta više, odnosno da broj migranata u šumama dostiže i broj hiljadu.
Svedočili su o umešanosti policije u ilegalni put migranata, o taksistima iz Subotice i Sombora koji u tome učestvuju i policiji koja ne reaguje na njihove pozive.
Gradonačelnik i Načelnik MUP-a Subotice, obećali su otvaranje novog broja telefona za pritužbe građana povodom predmetne krize i dolazak na razgovor s građanima za sedam dana. Načelnik je obećao da će istražiti sve navode koje je čuo, a Gradonačelnik je stao u odbranu svih građana i policajaca, tražio broj s značke policajca kao osnov za sumnju. Građani su, međutim, izneli sumnju u odnosu na policiju, a ne na nekog pojedinca i taksiste koji učestvuje u tome. Građani znaju da su videli taksi vozila koja obezbeđuje policija, a iz kojih izlaze migranti koji idu ka šumi, da čuju pucnje koji nisu iz lovačkih pušaka i pronalaze čaure.
Spekuliše se po Subotici da postoje dve grupe koje prevode migrante, da je jedna bliska vlasti, da Orban danju priča jedno, a noću pušta ilegalan ulazak u Mađarsku, da je tempo ipak sporiji, da dve grupe međusobno ratuju za brži prelazak “svojih” migranata i da svaka grupa ima svoju naoružanu vojsku migranata. Nisu, izgleda, računali na rizike posla i došlo je do toga da u šumama imamo sve veći broj migranata, koji lutaju gladni kao razularena gomila, a “preduzetnici” su nervozni, jer se povećavaju troškovi i vrši sporiji obrt novca.
Tužna priča se nastavlja, uz tračak svetlosti koju su, u ovom blatu, pružili osveščeni građani i njihova međusobna solidarnost, nezavisna od godina, pola, nacije, obrazovanja ili imovnog stanja.
Da li će najnovija akcija policije nešto promeniti, da li je bezbednost naših sugrađana postao ipak važniji od unosnog biznisa nosioca vlasti, videt ćemo za par dana.“ – piše u saopštenju.