Deo opozicije danas govorio o borbi vlasti sa migrantskom krizom

Stranke slobode i pravde, Narodnog pokreta Srbije, Pokreta slobodnih građana, Ekološkog ustanka i Zeleno-levog fronta održali su zajedničku konferenciju za medije ispred zgrade MUP Republike Srbije – Policijska uprava Subotica.

Tema konferencije bila je: Da li država Srbija ima ingerencije nad sopstvenom teritorijom – svakodnevni oružani okršaji na teritoriji opštine sa smrtnim ishodima?

„Bezbednosna situacija u Subotici je od loše, postala katastrofalna. Krvavi obračuni među migrantskim grupama su se iz okolnih naselja preselili u sam centar Subotice. Došli smo do saznanja da su zvanično objavljene situacije o pucnjavi kod Lidla neistinite. Migrant nije preminuo nakon dan ili dva, nego na licu mesta. Postavljamo pitanje da li je napadač uspeo da pobegne, tako što je trčao u smeru grada gde su se ljudi spremali da slušaju koncert? Član 59. Zakona o policiji predviđa da se u ovim situacijama raspiše poternica za počiniteljem? Da li je to urađeno u ovom slučaju, ili bilo kom od prethodnih incidenata? Da li znamo ime žrtve i ime napadača? – upitao je Ivan Rakić, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, koji je potom govorio i o pucnjavi u Hajdukovu, u kojoj su tri osobe povređene, a jedna je preminula – „Ovakve vesti su postale svakodnevica i građni se osećaj nebezbedno u svom gradu, što nije bio slučaj do pre samo par godina.“ – kazao je on.

 

 

Da bi se bezbednosna situacija poboljšala, iz Stranke slobode i pravde, kažu da je potrebno aktivirati rezervni sastav policije, jer akcija povećanja broja pripadnika policije na teritoriji Subotice neće doneti željene rezultate, ukoliko se, napominju, ozbiljnije ne pristupi i drugim usko povezanim stvarima.

„Tu prvenstveno mislimo na to da se taksisti kontrolišu, zatim da policija na ulazima u gradu i na putevima gde se zna da migranti idu, izvrše legitimisanje sumnjivih lica kao i pretres vozila u kojima se sumnja da se prevozi naoružanje. Kada govorimo o naoružanju, sumnja se da to rade kriminalci sa Kosova i više od godinu dana se ne može ući njima u trag. Pitamo zašto? Na naše pitanje upućeno MUP-u Srbije prošle godine, a koje se odnosilo na to koliko i koja vrsta oružja je zaplenjena, dobili smo odgovor da policija ne poseduju informaciju koja sadrži tražnu informaciju, odnosno odgovor na to pitanje. “

Takođe, Rakić postavlja pitanje i zašto nadležni u gradu izlaze u medije i saopštavaju da je situacija pod kontrolom, dok, kako tvrdi,  ljudima „lete metci iznad glave“.

„Pitamo se i zašto je prošle godine rasformirana udarna grupa policije, koja je radila na lociranju iregularnih migranata na prostoru Subotice? Apelujemo na ljude u institucijama da rade svoj posao i da ukoliko ih neko sprečava u tome, da to javno kažu. Dolazi vreme kada će svako odgovarati za svoje postupke.“

Luka Vučinac, iz Zeleno-levog fronta je pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova da što pre i što tačnije obavesti i pojasni građanima šta se sve dešava na teritoriji grada.

„Problem s kojim se mi suočavamo, nije lokalni problem, mi imamo posla sa trans-nacionalnim krijumčarskim bandama koje deluju na teritoriji Srbije. Mi koristimo izraz migrant za skoro svako lice koje se nalazi na teritorije Srbije, a postoji jasna razlika ko je migrant, a ko je deo krijumčarske bande. Migranti koji beže iz raznoraznih razloga su oni koji nemaju oružje, a oni koji ga imaju su krijumčari i kriminalci s kojima se mi obračunavamo. Takođe, suočavamo se i sa nedovoljno dobrim protokom javnih informacija, a koren problema je korupcija u MUP-u. Neophodno je da se izvrši kontrola rada nadležnih. “- kazao je Vučinac, te apelovao na građane da ne idu samoorganizovano u subotičke šume.

 

Vojislav Maćoš, iz Narodnog pokreta Srbije, smatra da je sve ovo što se dešava u Subotici – čist kriminal.

„Migrantska kriza jeste problem, ali je ona u neku ruku i zamena teza. Mi se suočavamo sa organizovanim kriminalnim grupama i teroristima koji su u direktnoj sprezi sa državnim vrhom Republike Srbije. Za to je neko odgovoran i mora da odgovara. U proteklih nedelju dana je subotička policija, više od pet puta, pokušala da uhapsi autora tekstova koji je pisao za BIRN, a u čijim tekstovima su iznete istine o teroristima, kriminalnim bandama, o migrantima koji su u vezi sa državnim vrhom i tako dalje.“

Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Pokret slobodnih građana, Ekološki ustanak i Zeleno-levi front su pozvali lokalnu vlast da raspišu lokalne izbore u decembru jer, kako kažu, nadležni nisu sposobni da se na adekvatan način nose sa problemom u kojem Subotica jeste.