U Bunjevačkoj matici održana “Uskršnja izložba”

U povodu predstojećih praznika, u Bunjevačkoj matici održana je “Uskršnja izložba” na kojoj su se subotički umetnici predstavili sa svojim ručnim radovima. Na lepo dekorisanim stolovima prikazana su šarena jaja rađena u brojnim likovnim tehnikama, kao i cvetne ikebane i dekoracije povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Među onima koji su svoje radove izložili na ovoj izložbi bio je i naš sugrađanin Ivan Šarčević, koji je široj javnosti poznat kao slikar, a ovoga puta je pojedine motive sa svojih slika preneo na jaja kao simbol Uskrsa.

“Ukrašavanjem uskršnjih jaja se bavim unazad 25 godina i ovim se trudim da ulepšam živote svima oko sebe, pa i sebi. Moram da kažem da je crtanje na jajetu teško jer je ono konkavno, a mora imati priču i ličiti na nešto, dok je platno ravno i tamo se možeš igrati koliko hoćeš, međutim sa jajima to baš nije tako. Kada slikam, ja nemam unapred ništa pripremljeno šta ću raditi, već crtam ono što mi padne na pamet, a u mojim radovima nema dva ista, znači svako je unikatno samo za sebe. Imali smo jednu situaciju da smo kod kuće razbili jedan primerak jajeta koji je suprugi bio jako drag i ja sam pokušao da nacrtam identično, međutim nije bilo šanse, dakle svaki rad koji radim je unikatan. Od izloženih eksponata izdvojio bih jaje od noja koje je svako od mojih četvoro unučadi dobilo za svoj prvi Uskrs, a to je bilo pre 24 godine, tako da ona imaju neku simboliku i istoriju”, kaže Ivan Šarčević.

I naša sugrađanka Snežana Prćić učestvovala je na izložbi sa kolekcijom “Put križa – Kalvarija”. Kako ističe, ideja je potekla od prijateljice koja je poželela da za uskršnje praznike ima trajnu dekoraciju.

“Jaja su od stiropora, urađena su u kombinovanoj tehnici dekupaž. Podloga je odrađena različitim premazima da odaju utisak starinskih ispucalih jaja, motiv je rađen na salveti klasičnom tehnikom, a ukrašena su ornamentima od hladnog porculana i na kraju su premazana uljanim bojama. Za ovaj posao mi je bilo potrebno oko mesec dana, a najduže je trajalo osmišljavanje ideje. Učestvujem često na ovakvim manifestacijama na kojima se okupljaju rukotvorci, ja sam svoj hobi pretvorila u posao i volim ga najviše na svetu i mislim da je jako važno okupljati autore bilo kojim povodom, jer im to daje vetar u leđa, jer svaki kreativac je negde pomalo nesiguran ako ne dobije povratnu informaciju da li je to njegovo delo makar malo nekoga usrećilo”.

dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, istakla je da je izložba posvećena Uskrsu, Korizmi i svemu onome što ovaj praznik čini, a prate je prelepi radovi i umetnici koji se bave rukotvorinama, a koje predstavljaju mala umetnička dela.

“Želeli smo ovu lepotu da okupimo na jednom mestu, da pokažemo i sa druge strane da se družimo. Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine tradicionalno poklanja svoj deci poklone za Uskrs, a to će biti i ovom prilikom. Sa verom u bolje sutra, sa verom u sve što nas čeka da prigrlimo širom otvorenih ruku, želim svima da čestitam Uskrs u ime Nacionalnog saveta i Centra za kulturu Bunjevaca”, rekla je dr Suzana Kujundžić Ostojić.