KUD “Bunjevka” priredila “Uskršnju izložbu”

U organizaciji KUD “Bunjevka”, Bunjevačkog omladinskog centra i Udruženja građana “Bunjevačka kasina”, u Vestibilu Gradske kuće održana je 17. po redu “Uskršnja izložba” koja je okupila 20 izlagača, koji se ukrašavanjem jaja bave u raznim tehnikama. Na izložbi je prikazana bogata ponuda dekorisanih pačijih, guščijih i kokošijih jaja, koja su napravljena u raznim tehnikama poput dekupaža, šlinga, ali i nezaobilazne tradicionalne tehnike ukrašavanja u lukovini.

“Ovo je tradicionalna izložba, koju smo zbog pandemije morali da prekinemo, ali evo sada nastavljamo”, poručila je Tamara Babić, predsednica UG “Bunjevačka kasina” i dodala da je ono po čemu je izložba značajna jesu izlagači, na koju su se odazvali svi oni koji se bave izradom uskršnjih jaja u raznim tehnikama kao što je slama, lukovina, ali i modernijim likovnim tehnikama.

“Smatram da će u nekom narednom periodu ova izložba prerasti u tradiciju kao što je to bilo i do sada, jer KUD “Bunjevka” ovo radi dugi niz godina, a svrstava se u jednu od najstarijih institucija u bunjevačkoj nacionalnoj zajednici. Trudimo se da svake godine pokažemo nešto novo i da oplemenimo sa etno postavkama, a istakla bih i takmičenje za najstarije uskršnje jaje. Izložba je značajna i po tome što smo ove godine u okviru nje predstavili 28 jaja od raznih ptica, a to je kolekcija Klare Kujundžić iz Male Bosne. Ovom prilikom želimo svim našim sugrađanima srećne uskršnje praznike”.

Kata Kuntić napominje da je KUD “Bunjevka” 2000. godine napravila prvu izložbu i da je već tada bilo izuzetno puno tehnika u kojima su se ukrašavala uskršnja jaja.

“Pamtim da smo se mi vodili tim “dvehiljadita godina – dve hiljade jaja”, ali evo posle dvadeset i kusur godina na ovim današnjim izložbama, ja mislim da se sve tehnike mogu videti, bez obzira da li ovakve izložbe organizuju i druga udruženja. Jako je važno da imamo jaja šarana u lukovini, jer danas to jako malo ljudi radi i svi su počeli da rade te modernije tehnike. Naše tradicionale bunjevačke tehnike su slama, crtana jaja, međutim moramo da priznamo da sve ovo što je danas moderno, ta dekupaž tehnika i razne kombinovane, su bukvalno umetnička dela i moram da kažem da sam oduševljena što se nekoliko izlagača počelo baviti istim. Najstarije jaje izložbe je urađeno u tehnici crtanja, a prošle godine smo imali u slami, dakle od guščijeg, pačijeg, kokošjeg i nojevog jajeta”, dodala je Kata Kuntić, predsednica KUD “Bunjevka”.

Na izložbi je svoje eksponate, jaja urađena u tehnici šlinga i hladnog porcelana, kao i dekoracije sa salvetama, predstavila i naša sugrađanka Erika Florek.

“Tehniku šlinga sam primenila na guščijim jajima koja prethodno moraju da se izbuše i da se iz njih izvuče sadržaj. Ja kada radim, izdelim jaje na četiri dela kako bi mogla da imam jednake šare, dok na pačijim jajima njih ne bušim toliko. Od pribora koristim specijalnu bušilicu sa sajlom i burgijom, prvo iscrtam kako želim da bušim, nakon toga “iskockam” jaje i svaku rupu koju probušim i onda brušenjem formiram ukras. Puno puta tokom rada se desi da mi jaje pukne tamo gde ne treba ili mi ispadne i zato se mora paziti razdaljina između rupa. Prilikom šlingovanja koristila sam konac. U porodici se niko ovim nije bavio, a dosta ideja sam pokupila sa interneta. Takođe, ukrašavala sam i jaja sa motivima isečenih sa dekorativnih salveta. Meni ovakve izložbe dobro dođu kako bi predstavila svoje ruče radove, dok na pijacu ne izlazim”, kaže Erika Florek.

Za najstariju vlasnicu uskršnjeg jajeta proglašena je Ana Kujundžić, koja je na izložbu donela primerke iz 1960. godine. Izložba je otvorena do sutra, 01. aprila u popodnevnim časovima.