Promocija filma „Slamarke: Veza između nasleđa, identiteta i održivosti”

U Bunjevačkoj matici sutra, 11. jula sa početkom u 18 časova biće održana promocija filma „Slamarke: Veza između nasleđa, identiteta i održivosti”, autorke Sandre Iršević. U filmu su predstavljene slamarke koje govore o istoriji i tradiciji slamarstva na ovim prostorima.

Kako se ističe u pozivu organizatora, slamarstvo je umetnost izrade slika, reljefa, skulptura i predmeta od slame, koja se neguje na severu Bačke već vekovima, slamarstvo je mnogo više od pukog pletenja predmeta od slame, to je izvor priča, simbol zajedništva i kustos nasleđa koji se proteže kroz generacije.

Sa svojom složenom mrežom niti, slamarka stvara ne samo predmete, već i veze koje čuvaju tradiciju i identitet. Slamarstvo je više od zanata izrade predmeta i slika. To je način života koji slavi nasleđe, podržava identitet i promoviše održivost. Slamarka je više od umetnice, ona je čuvar tradicije, most između prošlosti i budućnosti i inspiracija za sve nas da negujemo svoje nasleđe i identitet, čineći naš svet održivijim.