Na Paliću održana deveta Likovna kolonija Bunjevačke matice

Od 19. do 21. avgusta na Paliću je održana deveta po redu Likovna kolonija Bunjevačke matice, u kojoj su učešće uzeli brojni slikari iz naše zemlje, Zorica Mitković, Klara Tomić, Janoš Nađ Pastor, Janko Piljak, Janko Laco, Srećko Radulović, Žarko Đukić, Josip Kler, Svetlana Milanić, Miroslav Biuković, Stanislava Letić, Ljiljana Nedeljkov i Hari Četvei.

Jedan od učesnika bio je i poznati subotički slikar Ivan Šarčević Šarac, koji je kao predsednik Likovne sekcije Bunjevačke matice bio zadužen i za selekciju poziva slikara.

“Ja sam se potrudio da pozovem moje prijatelje koji su mogu da kažem u ovom trenutku u samom vrhu srpskog slikarstva i ja se svima zahvaljujem što su se odazvali na moj poziv. Mislim da ćemo imati puno slika za gledanje. Ovo je deveta kolonija koju smo pokrenuli sa ciljem da se formira Likovna sekcija. Kako kažu, nijedna kuća nije kompletna ako su joj prazni zidovi, a Bunjevačka matica je sada puna slika, čiji fundus trenutno broji preko 150 likovnih radova. Dakle, cilj je bio okupljanje i da ljudi vide šta mi radimo”, rekao je Šarčević.

Veljko Vojnić, predsednik Bunjevačke matice istakao je da je ovo jedna od najznačajnijih manifestacija koju organizuje ova institucija kulture. “Jako je visok kvalitet umetničkih platna i dela koje umetnici rade i mi smo zbog toga presrećni. Bunjevačka matica ima jednu od najvećih zbirki umetničkih dela, to je naš ponos sa kojim se mi dičimo i zahvaljujemo se svim dosadašnjim učesnicima na koloniji koji su izdvojili svoja platna i donirali Matici i to je osnova ovog našeg fundusa koji je zaista impresivan. Mi se trudimo da slikarima pružimo najbolje moguće uslove za njihov rad i moram da kažem da pored Bunjevačke matice koja učestvuje finansijski i organizaciono, izuzetno veliku podršku imamo i od lokalne samouprave i Ministarstva kulture”, naglasio je Vojnić.

Radovi sa kolonije biće predstavljeni na izložbi koja će biti održana u novembru.