„Krupara“- najprestižnije mesto okupljanja umetnika

U restoranu „Krupara“, u Bačkom Dušanovu, sinoć je svečano zatvorena 14. Likovna kolonija „KruparArt“ koja se održavala od 14. do 20. avgusta, kao i 5. Međunarodna književna kolonija „Srpsko književno društvo – Krupara 2023“, koja je trajala od 22. do 26. avgusta, u ovom naselju.

Jedinstveno mesto susreta književnika i književnih prevodilaca, stecište prožimanja jezika, kultura, književnih pristupa i iskustava, kao i zona razmene i podsticanja – 5. po redu Međunarodna književna kolonija „SKD–Krupara“ okupila je domaće i svetski poznate umetnike. Učestvovali su Mina Radulović iz Grčke, Fransisko Havijer Hues Galves iz Španije, Džejms Saterlend Smit iz Velike Britanije, Čačanka Olivera Nedeljković, Novopazarka Nadija Rebronja i Laslo Blaškovoć iz Novog Sada, dok je sedam renomiranih autora iz Srbije: Maja Obradović, Radete Tepavčević, Rade Mutapović, Biljana Milenković, Dunja Trutin, Stefan Dimitrijević i Una Nikolić upriličilo 14. saziv Likovne kolonije.

„Prvi put osećam jednu veliku odgovornost, nakon ovogodišnjeg saziva. Ovogodišnji učesnici su bili naši mladi predstavnici savremene srpske scene, dobitnici najvećih priznanja kao što su nagrada privatne kolekcije Muzeja „Zepter“, velike nagrade za crtež „Vladimir Veličković“,… to su umetnici koji su svuda u svetu poznati, pa su nas ove godine iznenadili i bili učesnici. Tako velika imena biraju gde će doći i gde će raditi, te je „Krupara“ po prvi put ove godine dobila jedan lep status – da među umetnicima važi za jedno od najprestižnijih mesta za okupljanje.“ – kazala je umetnička organizatorka Kolonije, Biljana Milenković.

O značaju održavanje jednog ovakvog kulturnog događaja, ne samo za Bačko Dušanovo, nego i za grad Suboticu, pa i šire, govorio je gradonačelnik Stevan Bakić.

„Kompleks „Krupara“ je prepoznatljiva za sve umetnike i ona je postala glavna inspiracija za  afirmisane stvaraoce, kako književne, tako i savremene srpske likovne scene. Zahvaljujući doktoru Luki Anđeliću, njegovoj porodici, kao i svima onima koji su učestvovali u pripremi i realizaciji ovog, ali i drugih kulturnih događaja koji se tokom godine ovde održavaju, od kojih bih izdvojio književnu tribinu. „Krupara“ je postala mesto okupljanja najvećih umetnikaiz naše zemlje, regiona i celog sveta.“ – istakao je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić.