Održana radionica za izradu Božićnjaka

Bunjevački omladinski centar, KUD “Bunjevka” i Udruženje građana “Bunjevačka kasina” organizovali su u utorak, 22. novembra tradicionalnu radionicu za izradu Božićnjaka, koja je bila namenjena za naše najmlađe, ali i one starije koji su želeli da nauče kako da izrade figurice koje su simbol ovog jedinstvenog i tradicionalnog božićnog kolača kod Bunjevaca.

Na radionici su između ostalih učestvovala i deca iz Osnovne škole “Đuro Salaj” Nađa Golić, Valentino Miler i Marko Dulić, koji su nam rekli da im je bilo jako zanimljivo i da će stečeno znanje primeniti kada kod kuće budu pravili Božićnjak.

“Ovde smo pravili figurice za pogaču, radionica mi se jako dopala, bilo je jako zanimljivo jer smo naučili kako da pravimo, tako da možda ću i ja sa mojom porodicom da pravim kada bude bio Božić”, rekla nam je Nađa. “Naučili smo kako se prave figurice koje idu na Božićnjak i bilo je jako zabavno. Najinteresantnije je bilo pravljenje ruže”, kaže Valentino, dok je Marko Dulić na radionici pravio figurice Svete Marije, ptice, ruže i životinja. “Jako mi se svidela radionica i doći ću i sledeće godine”, rekao je Marko.

Naša sugrađanka Ana Bešlagin je, iako već ima iskustva u pravljenju figurica za božićni kolač prisustvovala radionici koja ju je podsetila na njeno detinjstvo. “Radionica mi se jako sviđa, podseća me na detinjstvo i moju pokojnu mamu kada smo pravili figurice za Božićnjak. Jeste da je to bilo jako davno, ali je bilo lepo. Kao deca smo željno čekali kada ćemo da unosimo slamu u kuću. Imam kome da prenesem znanje, sin mi je rođen na Badnji dan, tako da porodično slavimo”, kaže Ana.

Voditelj radionice bio je Stipan Budimčević koji je naglasio da je cilj radionice da se ovaj jedinstveni bunjevački običaj koji ne postoji nigde u svetu promoviše i njegova izrada prenese i na mlađe generacije.

“Što se tiče samog kolača, njega nije teško napraviti, to svaka domaćica koja je mesila testo za hleb zna kako se radi, a što se tiče figurica za njih treba malo veštine. Postoje osnovne figurice koje se moraju napraviti, a to su Isus, Sveta Marija, Josip, Tri kralja, vo i magarac koji su grejali Isusa, ide pet ruža, isto toliko ptica i pet ovaca koji simbolizuju pet otajstava, tako da sve bi to trebalo da bude. Ko je vešt, taj može da napravi sve moguće životinje koje postoje na salašu poput guski, patki, kokoški i ostalih, osim konja, jer on nije hteo da nosi Isusa. Jako sam zadovoljan radionicom, dečica su bila jako vredna, lepo su uradila figurice. Osim dece imali smo i odraslih polaznika, tu su bili roditelji i učiteljice koji su se takođe potrudili i svi su učestvovali, tako da sam jako zadovoljan”, istakao je Budimčević.

Prema rečima Borisa Bajića, ovo je šesti put da se organizuje radionica izrade Božićnjaka. “Za razliku od prošlih godina, ove godine smo pored dece učestvovali i mi odrasli i stariji, tako da mislim da je ovo do sada bila mogu slobodno reći najbolja radionica. Čak sam i ja kao organizator uzeo učešće u ovoj manifestaciji”, dodao je Bajić.