Počinje Nedelja pravoslavlja

Ove godine od 22. do 28. aprila u organizaciji Srpskog kulturnog centra Sveti Sava održaće se Nedelja pravoslavlja.

U ponedeljak, 22. aprila u 19 časova Nedelja pravoslavlja počeće svečanim otvaranjem, pojanjem Mešovitog hora SKC „Sveti Sava“ pozdravnim besedama i otvaranjem samostalne izložbe slika Milinka Ristovića pod nazivom „Suština postojanja našeg“

  1. aprila u 19 časova na književnoj večeri knjigom „Poetički izazovi i drugi ogledi“ biće predstavljeno stvaralaštvo dr Marka Nedića- i njegovo viđenje književnosti našeg vremena. Gosti književne večeri biće Mileta Aćimović Ivkov – pesnik i književni kritičar, prof. dr Petar Pjanović, Sanja Perić i autor Marko Nedić.

Književni kritičar, istoričar književnosti, prozni pisac i esejista Marko Nedić rođen je 1943. godine u Gajtanu, opština Medveđa, Srbija. Gimnaziju je završio u Vrbasu, a Filološki fakultet u Beogradu, na grupi za jugoslovensku i opštu književnost. Magistrirao je na Filološkom fakultetu s radom “Proza Rastka Petrovića“, doktorirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu s radom “Poetički osnovi proze Miroslava Josića Višnjića“. Član je Upravnog odbora Matice srpske u Novom Sadu, UO Udruženja književnika Srbije i UO Zadužbine Miloša Crnjanskog, takođe je član Odbora za književnost Zadužbine Ilije M. Kolarca, Programskog saveta književne manifestacije Savremena srpska proza u Trsteniku i Programskog saveta Zadužbine „Dositej Obradović“ u Beogradu. Sekretar je Odbora za književnost i jezik Matice srpske i predsednik Saveta Filozofsko-književne škole u Kruševcu. Član je Uređivačkog odbora Antologijske edicije Deset vekova srpske književnosti koju priprema i objavljuje Izdavački centar Matice srpske. Bio je član redakcije časopisa Savremenik, Književnost i Relations.

Za književni rad, za prozu, dobio je Nagradu lista Mladost i nagradu časopisa Književnost, a za kritiku i esejistiku nagrade “Isidora Sekulić“ i “Milan Bogdanović“.

  1. aprila u 19. časova održaće se tribina posvećena jubileju „Dva veka Letopisa Matice srpske“ Letopis Matice srpske je književni časopis koji u čitavom svetu najduže, a bez većih prekida izlazi još od 1824. godine. Deluje neobično i čudesno podatak da je takvu tekovinu stvorila upravo srpska kultura, tako često izložena prekidima razvojnih kontinuiteta. Pokrenut u Novom Sadu pod nazivom Serbska letopis, a štampan u Budimu, ovaj časopis je, po zamisli njegovog pokretača Georgija Magaraševića, postao centralno mesto na kojem su izlagani rezultati srpskog književnog i naučnog stvaralaštva. Uz to, Letopis se sistematski bavio saznanjima koja u središte pažnje stavljaju jezik, književnost, istoriju, religiju, folklor i kulturu ne samo srpskog naroda nego i celog slovenskog sveta. Gosti večeri će biti dr Dragan Stanić , predsednik Matice srpske; Selimir Radulović glavni urednik Letopisa Matice srpske
  2. aprila u 19 časova u Zadužbini Dušana Radića biće održana duhovna tribina na kojoj će biti predstavljene knjige „Priče iz nezaborava 1“, „Priče iz nezaborava 2“ i „Susreti sa starcima“  Episkopa Hvostanskog Alekseja koji će biti i gost duhovne tribine.

 

  1. aprila u 19 časova književno veče na kojem će biti predstavljena knjiga „Pesma o tri sveta“ dr Vladimira Pištala dobitnika nagrade „dr Špiro Matijević“ za za najbolju knjigu u 2023. godini, nagrade Matice srpske „ Beskrajni plavi krug“ za 2023. godinu , nagrade „Borisav Stanković“ 2023.godine za celokupan književni opus.

O knjizi „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala, jednom od najprevođenijih savremenih pera srpske književnosti, profesoru i doktoru istorijskih nauka, koji je i upravnik Narodne biblioteke Srbije, na književnoj tribini govoriće Nenad Šaponja, Selimir Radulović i dr Vladimir Pištalo.

  1. aprila u 19.30 časova na velikoj sceni Narodnog pozorišta biće izvedena predstava „CRVENO I ZLATNO“- priča o onoma koji su preživeli Kosovsku bitku, o onima koji su živeli i morali da se bore za svoju zemlju , priča o Milici i Jefimiji , njihovom žrtvovanju za svoju zemlju i za svoj narod, ali i univerzalna priča o bezuslovnoj ljubavi i žrtvi, koja ipak postaje moguća kroz stradalništvo.

Tekst Božidar Knežević, režija Ivica Vidanović, kostim Verica Rakočević, kompozicija Ninoslav Ademović, scenografija Zoran Čalija

Igraju: Jefimija – Jelica Kovačević

Milica-Dragana Vujić

Karte za predstavu su u prodaji na biletarnici  Narodnog pozorišta od  7. aprila po ceni od 800 dinara , a za đake , studente i penzionere 500 dinara.

  1. aprila u 19  časova  poslednje veče u ovogodišnjoj Nedelji pravoslavlja biće „Veče sa Matijom“    gost večeri akademik Matija Bećković

 

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *