Proglašena i treća lista Bunjevaca

Republička izborna komisija proglasila je u četvrtak, 29. septembra treću izbornu listu u okviru izbora za Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine, pod nazivom „Bunjevci Sombor – Svi u jednom kolu“. Predstavnici ove liste, Stipan Budimčević, ovlašćeni predlagač, Branko Pokornić, prvi na listi i trenutno predsidnik Izvršnog odbora NSBNM, i Marija Bošnjak, treća na listi, održali su konferenciju za medije, u utorak, 3. oktobra.

Našu listu čine kandidati predloženi od strane bunjevačkih udruženja koji su u prethodnom periodu svojim radom dali veliki doprinos u očuvanju bunjevačke kulture, tradicije, običaja, jezika, te samog identiteta Bunjevaca, BKC „Lemeški Bunjevci“, BKC „Bajmak“, Bunjevci iz Lemeša, Čonoplje, Sombora, Bajmaka, Male Bosne, Đurđina. Okupili smo se zajedno, da negujemo ono što smo na salašima i selima sačuvali. Smatramo da su izbori slobodni, svi imaje pravo da učestvuju u radu novog saziva i zato nas boli izvršen pritisak da nam veče pre predaje liste četvero njih odustane, rekao je Budimčević.

Marija Bošnjak je istakala da je iza nje dug period bavljenja kulturom i kulturnom baštinom ovog podneblja. Sama ne bih mogla ništa da uradim, da nisam imala podršku svih oni koji neguju kulturu Bunjevaca, a tako želim da radim i dalje. U seoskim sredinama smo zadržali običaje Bunjevaca i to treba negovati, a to jedino možemo ovako, okupljeni zajedno”.

Lista je kažu na konferenciji nastala iz nužde, jer u žurbi prilikom predaje prve dve liste nije bilo mesta za ljude iz aktivnih seoskih udruženja. Sa nama su osnivači i aktivisti najprepoznatljivijih udruženja koja su svojim radom ostavila dubok trag u očuvanju kulture, tradicije i običaja Bunjevaca. Iza nas stoje rad, stvaralački duh, ali i niz manifestacija poput „Izložbe božićnjaka“, „Priskakanja vatre na Sv. Ivana Cvitnjaka“, „Lemeška Dužijanca“, „Dužijanca u Čonoplji“, „Polivača na Vodeni ponediljak“, „Etno-festivala bunjevački nacionalni ila“, kao i niz dokumentarnih filmova, dičijih edukativnih radionica, radionica koje neguju rad sa slamom…, rekao je Pokornić i dodao da su njevi saradnici, volonteri i aktivisti kazali da je vrime da i oni budu kandidati za članove Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

Uz Branka Pokornića, Stipana Budimčevića i Mariju Bošnjak, na listi „Bunjevci Sombor – Svi u jednom kolu“ nalaze se još Edita Lutkić, Ivan Lazić, Kata Kumer, Katica Peić, Petar Benčik, Marija Beretić i Dragica Horvat.