U Bajmoku održan tradicionalni Ris

U organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra “Bajmok”, sedmu godinu za redom održan je Ris, na jednoj od žetvenih parcela, koji predstavlja tradiciju bačkih Bunjevaca iz kojeg je nastala „Dužijanca“, manifestacija koja slavi uspešan završetak žetve.

“Žito je zrelo za kosidbu i treba ga skinuti što pre, jer ukoliko dođe neko nevreme, upropastiće čitav trud i rad. Imali smo tri para risara, cure su bacale uže, posle toga risari su kosili žito, vezali u snopove i na kraju očistili parcelu. Kada sve bude gotovo odlazi se na salaš da se preda izveštaj kakvo je stanje na njivi i kakav se otprilike rod očekuje, s obzirom da je godina bila sušna i nije bila blagorodna za žito, pa će iz tog razloga prinosi biti oko ili ispod proseka, u odnosu na to kako je bilo prosle godine”, ističe Branko Pokornić, predsednik BKC “Bajmok”.

Ris se organizuje kako bi se sačuvao od zaborava, ali i da bi se mladima pokazalo kako se nekada radilo. “Trudimo se da okupljamo mlade i da im pokažemo na koji način se kadgod to radilo, a to je vrlo odgovoran, težak, mukotrpan, ozbiljan i nadasve važan posao, jer na taj način risari kao nadničari obezbeđuju hleb za čitavu familiju. Žito kada se pogađa sa gazdom nikada se nije pogađalo u novac, već za rod, obično je bilo za jedno katastarsko jutro 200 kila žita i to risari međusobno dele kada završe posao i tada je svaka familija koja je učestvovala u risu obezbedila sebi hleb za čitavu godinu”.

Foto: BMC.