Predstojećeg vikenda u Bajmoku se održavaju „Dani bunjevačke kulture“

U Bajmoku će se predstojećeg vikenda po 17. put održati „Dani bunjevačke kulture“, koji će obilovati brojnim sadržajima, a organizatori su tokom dva dana pripremili nekoliko manifestacija.

U subotu, 27. avgusta u 19 časova biće prikazan dokumentarni film “Posijano najdragocenije sime je rič”, posvećen Marku Peiću koji se smatra jednom od značajnijih bunjevačkih ličnosti. “Marko Pejić je jedan vrsni intelektualac koji je radio u privredi, politici, a između ostalog bio je i zamenik gradonačelnika Subotice i bavio se širokim spektrom kulturnih aktivnosti, pogotovo vezanih za bunjevački narod, pa je tako između ostalog radio na prikupljanju bunjevačkih reči i pesama, zgoda i nezgoda, čime je nastao bunjevački imenoslov i mnogo toga što je vezano za tradiciju i običaje našeg naroda. Posebna pažnja usmerena je i na reosnivanje Bunjevačke matice, gde je 10. septembra 1995. godine osnovana ta institucija”, rekao je Branko Pokornić, predsednik BKC “Bajmok”.

Nakon promocije filma održaće se predstavljanje bunjevačkog Festivalskog biltena, koji prikazuje sve ono što se dešavalo na Danima bunjevačke kulture prošle godine, sa akcentom na Etno festival bunjevačkih nacionalnih jela.

Drugog dana u nedelju, 28. avgusta održaće se tradicionalni “Etno festival bunjevački nacionalni ila Bajmok 2022”. Okupljanje učesnika predviđeno je do 09 časova, a pola sata kasnije počeće se sa pripremanjem i kuvanjem jela. U 10 časova festival će biti svečano otvoren uz kulturno – muzički program, a u 13 časova proglasiće se najuspešniji takmičari. Za 19 časova planirano je da se održi zabavno veče i igranka uz “Biž bend”.

“Moram da napomenem da mi pripremamo štandove, a uz njih idu i klasični smederevci, gde se na licu mesta može pripremati hrana, onu koju žele učesnici festivala. Do sada imamo tridesetak prijavljenih učesnika i verovatno će biti više od pedeset vrsta jela ponuđeno svim posetiocima koji dođu i obiđu festival. Nadamo se dobroj poseti i ove godine. Naše vredne domaćice pripremile su 30 kilograma ručno napravljene tarane, a naši momci su spremili 30 kilograma domaće kobasice, biće zaista dovoljno tarane koja će biti ponuđena svim posetiocima koji žele da probaju jedno klasično bunjevačko nacionalno jelo”, istakao je Pokornić.

Kako ističu organizatori, festival nije takmičarskog karaktera, ali će se voditi računa o nekoliko ključnih stvari. Štandovi treba da budu ukrašeni raznim ručnim radovima i drugim predmetima koji pripadaju kuhinji, a sa druge strane od kuvara i kuvarica koji budu pripremali hranu očekuje se da budu obučeni u narodnu nošnju, a brinuće se i o kvalitetu i izvornosti jela koje se priprema.

Ja bih da pozovem sve građane Bajmoka i okolnih mesta, takođe i Subotice da dođu na našu manifestaciju i budu nam dragi gosti, a mi ćemo se potruditi da budemo dobri domaćini”, dodao je Ivan Lazić, član Upravnog odbora BKC “Bajmok”.