U Bajmoku otvorena 18. uskršnja izložba

U Bajmoku je, u organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra “Bajmok”, otvorena 18. po redu tradicionalna uskršnja izložba koja je okupila brojne izlagače kako iz ovog, tako i okolnih mesta. Izložbu krasi preko 3.500 eksponata od uskršnjih jaja, raznih dekorativnih predmeta do slatkiša.

Predsednik BKC “Bajmok” Branko Pokornić istakao je da ovaj centar već 18. godina radi na unapređenju kulturnih dešavanja u Bajmoku, a jedna od takvih manifestacija je i ova Uskršnja izložba, za koju su prema običajima vezani polivači na Vodeni ponedeljak, koji su takođe neizostavan deo tradicije. “Ima tu uvek i poteškoća, one su uglavnom finansijske prirode, zatim ima i ljudskih problema samim tim što starimo, mlade generacije rade i njihovo radno vreme je teško uklopiti da bi se bavili ovakvim kulturnim aktivnostima i onda sve to je potrebno uskladiti da bi mogli da nastavimo što smo započeli 2004. godine. Nikada nijednu manifestaciju ne radimo bez dece jer to je naša budućnost, tako i ovde oni su angažovani i kao uzlagači i kao učesnici programa, a samim tim ih edukujemo koji su običaji, šta se priprema povodom Božića i Uskrsa. Idemo uzlaznom linijom, ne zaostajemo za drugima kada je u pitanju organizovanje ovakvih manifestacija”, rekao je Pokornić.

Na izložbi su učestvovala deca koja u OŠ “Vuk Karadžić” pohađaju bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture, koja su nastupila recitujući uskršnje pesme. Direktorica OŠ “Vuk Karadžić” Marija Miskin istakla je značaj učešća dece na ovoj izložbi, ali je napomenula da je važno da i deca koja su druge nacionalnosti treba da se upozanju sa običajima koji su vezani za Uskrs. “Ovo je vrlo poučno i interesantno za svu našu decu, ovo bi bilo lepo da vide sva deca škole, ne samo deca pohađaju bunjevački, da se upoznaju sa načinima proslave Uskrsa koji je jedan od najlepših hrišćanskih praznika”, rekla je Marija Miskin.

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić otvorila je uskršnju izložbu, a nakon toga darovala je prisutne mališane prigodnim poklonima.