DruštvoAktuelno

Matković: Grad Subotica mora da formira Komisiju za procenu štete od suše

U Novom Sadu juče je održan sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici nezadovoljnih subotičkih poljoprivrednika. Njih su u pokrajinskoj Vladi primili predsednik Igor Mirović i predstavnici JP “Vode Vojvodine”, a na sastanku paori su još jednom ponovili svoje zahteve, a to je da se proglasi elementarna nepogoda suša i da se obaveze za odvodnjavanje ukinu. Kako kaže Miroslav Matković, “Vode Vojvodine” ponudile su da se napravi reprogram duga, kojim bi se u narednoj godini isplatila zaostala dugovanja, međutim oni na to nisu pristali jer kako objašnjava, nisu tražili reprogram već umanjenje ili otpis.

“Nama ništa neće značiti što ćemo mi platiti sada što nemamo, jer je nama problem predstojeća setva koja povlači i veštačko đubrivo i sve, da ne bude tavansko žito i još puno stvari. Mi smo opet upućeni kod gradonačelnika Subotice, znači gde smo bili pre dve nedelje sada smo opet tamo. Bilo je reči o tome da će Vlada Vojvodine poslati dopis lokalnoj samoupravi grada Subotice da se oformi Komisija za procenu štete i opet su nam rekli da je sve na gradskoj upravi što mi pričamo od samog početka kada smo izašli na ulice. Kada se utvrdi kolika je šteta, izveštaj treba da se pošalje u pokrajinu, Ministarstvo finansija i Vladu Srbije, kojim će se naložiti to umanjenje i šta će da se odradi”, kaže predstavnik subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković i dodaje da ima informaciju da je pored Kanjiže, takva komisija sada već formirana i u Bačkoj Topoli i očekuje da se tim koracima krene i u našem gradu.

Matković je rekao da im je juče u Novom Sadu ponuđena pomoć koja će im biti pružena naredne godine u vidu Konkursa, međutim naglašava da je to za poljoprivrednike novo zaduživanje. “Mi imamo problem da ćemo postati socijalni slučajevi i da setva neće biti zasejana. Nama je to problem, a ne da ulazimo u nova dugovanja i zaduženja”, smatra on.

Kako ističe, setva će se odraditi sa tavanskim žitom, a koliki će biti rod, to će se videti. “Nama ostaju problemi na proleće kada treba raditi prehranu i uraditi zaštitu. Znači, čim ne bude bilo kupovine veštaka u dovoljnim količinama biće slabiji i prinos, što će se odraziti na rod. To je sve lančano. Ukoliko mi ne dobijemo pomoć od države da se zaseje redovna setva i da nastavimo da budemo jedni od najvećih izvoznika, bićemo na kraju uvoznici. Veštačko đubrivo je prošle godine koštalo 55 dinara po kilogramu, sada je 122 dinara, a imali smo u proseku oko 170 litara kiše manje nego lane. Setva će biti jako skupa”, ocenjuje Matković.

Subotički paori u četvrtak će se sastati sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem, kojem će preneti informacije sa jučerašnjeg sastanka u pokrajinskoj Vladi i time nastaviti razgovore o iznalaženju rešenja za njihove probleme.