Protestna vožnja poljoprivrednika kroz Suboticu

Nezadovoljni sastankom koji je održan u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić, predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika, među kojima je i subotičko Udruženje poljoprivrednih proizvođača odvozilo je u utorak “protestnu” vožnju. A vožnje će se kako kažu nastavoto, sve do petka kada će se ukoliko im se zahtevi ne ispune zaputiti za Beograd, traktorima.

Nakon što je premijerka Ana Brnabić napustila sastanak a od naših osam zahteva prihvatila svega jedan odlučili smo se na ovaj korak, pa dok nam se svi zahtevi ne ispune. Od naših osam zahteva oni su prihvatili jedan za prelemane gde su dali 300 dinara po kilogramu dok su svi ostali zahtevi bili odbijeni uz obrazloženje da Vlada RS u ovom trenutku ne može da učini ništa ali će moći od sledeće godine i da se strpimo, kaže Miroslav Matković, poljoprivrednik vidno razočaran nakon sastanka u Vladi.

Tražimo da bude formirana najniža cena otkupa mleka 78 dinara plus PDV , subvencije po hektaru 300 evra i da se ukine ograničenje na 20 hektara zemlje kao i da minimalna cena premije za mleko bude 20 dinara po litri. Nije normalno da cena pšenice bude 18 dinara jer za toliko ne možemo da je proizvedemo. Tražili smo i regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda iz EU i Cefta sporazuma, dizel gorivo bez akcize za poljoprivredu i regres za mlečne krave da se podigne na 40.000 dinara kao i da se ukine naknada za odvodnjavanje, dodaje Matković i ističe da su se na prvoj protestnoj vožnji okupili poljoprivrednici i stočari iz Male Bosne, Đurđina, Verušića, Tavankuta, Žednika i Ljutova.

Nismo tražili prijem kod gradonačelnika ali ako nas primi rado ćemo mu izneti naše probleme, kaže još Matković ističući da oni ipak čekaju odgovor Vlade na njihovih osam zahteva, do petka, kada će krenuti za Beograd, kao i predstavnici ostalih udruženja širom Srbije.

Pre mesec dana smo dobili novi cenovnik koji glasi na 43 dinara osnovne cene mleka a mi sa time ne možemo biti zadovoljni. Država treba da zaustavi uvoz jer danas imamo previše mleka u prahu i ljudi ne znaju šta konzumiraju, kaže Marko Peić Tukuljac ističući da je potrebno osigurati cenu mleka na 78 dinara plus PDV za litar.

Mi smo mala farma sa trideset muznih krava i imamo volju i želju da proširimo farmu ali to sad nije moguće.