Biblioterapijom, uz Nosogora Pilu do lakšeg čitanja

Oktobar je mesec kada se obeležava Dečja nedelja, nedelja disleksije, nedelja Gradske biblioteke, a ujedno ovog meseca je i Dan nosoroga – sve to podstaklo je Udruženje „Mladi i igra” da osmisli zanimljiv projekat za decu pod nazivom „Terapija čitanjem – Nosogor Pilu”.

Projekat „Terapija čitanjem – Nosogor Pilu” ima za cilj da čitanje učini radosnim, da čitajući različite tekstove deca uz pomoć starijih razotkriju slojeve književnosti i kroz njih bolje upoznaju život, a pre svega da razumeju sadržaj, kaže Milanka Stankić, koordinatorka Projekta.

„Knjiga „Nosogor Pilu” je polazište za projekat  i ona govori o jednom junaku, koji ima malo poteškoća sa čitanjem. Na osnovu naših knjiga pravimo i predstave u kojima igraju članovi pozorišne trupe „Koračko”. Mi imamo sve veći broj dece koja dolazi u prvi razred, a imaju problema, vrlo brzo se to uoči i sa motorikom, grafikom, izgovorom, i mislimo da je ova naša terapija knjigama jedan od načina da pomognemo svima. Kada dete dođe u situaciju da ima problema sa čitanjem, onda ima i jedna društvena stigma za to, prvo svi pomisle da je lenj, da neće, a u stvari on ne može. Imali smo priliku da pričamo sa ljudima koji imaju disleksiju, a koji su diplomirani sociolozi i profesori, i koji i danas imaju problema ali su našli način da to prevaziđu. Naš lik, nosogor Pilu, je tu da pomogne i dokaže da sve može da se prevaziđe” – kaže Stankićeva.

U tom tonu i jednoj simboličnoj rečenici svojim vršnjacima obratile su se i članice pozorišne trupe „Koračko”.

„Nije važna draga publiko kako neko izgleda, važno je da u životu nađe nekog ko će ga naučiti gde su srce i duša” – rekle su one.

Serija „biblioterapija” će se održavati u OŠ „Sveti Sava” u Aleksandrovu, sve dok bude zainteresovanih.

„Mi započinjemo sa serijom naše terapije, koja će trajati dok bude zainteresovanih i nadam se da ćemo uspeti u toj osnovnoj misiji, da svako ko bude odlazio od nas ima širi i lepši osmeh” – poručila je koordinatorka Projekta.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *