Centralna proslave Dana grada Subotice

Centralni deo proslave Dana grada Subotice, počeće sutra u 11.30 časova, nastupom duvačkog orkestra ispred svečanog ulaza Gradske kuće, potom će u podne biti podignuta zastava sa ablemom, nakon čega u 12.30 časova, sledi svečana sednica Skupštine grada na kojoj će biti prisutan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kojem će ovom prilikom uručeno zvanje Počasni  građanin, dok će poslastičarnici „Pelivan“ i urologu specijalisti dr Nandoru Šejmešiju biti dodeljeno priznanje Pro Urbe.

Kao što je već najavljivano, u muzičkom delu programa sutra će od 21 čas, na Trgu nastupiti Saša Matić, dok će u subotu, 2. septembra, na istom mestu u isto vreme pred Subotičanima svirati rok bend “Piramis” iz Mađarske.

Prostali program obeležavanja Dana grada, za naredne dane, pročitajte u nastavku.

Pozorišta:

U Dečjem pozorištu, večeras od 19 časova, biće odigrana predstava na srpskom jeziku “Ne idi daleko”, dok je za sutra zakazana predstava “Arkon ovde, Arkon iznad”, na mađarskom jeziku, koja će početi u 18 časova.

Povodom Dana grada i početka nove pozorišne sezone Narodno pozorište Subotica će 5. septembra izvesti premijeru predstave “Avet”, komad koji izvodi Drama na mađarskom jeziku.

Fondacija “Danilo Kiš”:

Klub putnika Fondacije nudi zanimljivu šetnju Suboticom, uz turističkog vodiča Borisa Tota, večeras u 18 časova.

“Prošetaćemo kroz istoriju, arhitekturu, tradiciju Subotice i upoznati najznačajnije znamenitosti Subotice.Skup je u 18 časova, ispred zgrade Jadrana, a obilazak je beslatan.” – napominju organizatori iz Fondacije.

Turistička organizacija grada Subotice:

Turistička organizacija organizuje besplatne turističke ture za sve zainteresovane, tri dana zaredom, od 13 časova.

Gradski muzej:

Program je pripremljen za 1. i 2. septembar, u terminu od 10 do 18 časova, kada se posetiocima nudi besplatan ulazak.

Tokom posete, građani mogu da vide stalne postavke muzeja „Raslojavanje prošlosti”, „Priroda i čovek” i „Galerija mađarske likovne umetnosti u Vojvodini (1830–1930)”. Osim navedenih, mogu da se posete i tematske postavke: „Istoricizam u Subotici”, gde posetioci mogu videti jednu od najnovijih akvizicija muzeja, stručnu literaturu subotičkog arhitekte Titusa Mačkovića, te tematsku izložbu „Kolekcija Duranci“, posvećenu dobitniku „Pro urbe“ nagrade 1996. godine i donatoru tri gradske ustanove kulture, istoričaru umetnosti Beli Duranciju.

Povodom Dana grada, održaće se i koncert Kulturno-umetničkog društva zanatlija „Erne Lanji“ pod nazivom „Muzičko dvorište“. Koncert se održava u subotu, 2. septembra, sa početkom od 18 časova, a nastupaju Jelić Petar, Hardi Emil, Faddi Lilla, Perčić Luka, Juhász Leóna, Kávai Réka, Redler Gabriella i Kamerni hor „Pro Musica“.

Zoo vrt:

Povodom proslave Dana Subotice, Zoološki vrt Palić posetiocima nudi edukativan i kreativan program, u trajanju od tri dana (1-3. septembar).  Tokom ova tri dana deca do 12 godina starosti imaju besplatan ulaz u Zoo vrt, a radno vreme će biti od 9 do 19 časova.

U vremenskom periodu od 10 do 18 časova, na svakih sat vremena, timaritelji će pokazati hranjenje životinja, među kojima su mrki medved, eland antilope, merkati, papagaji, de Brazza majmuni, kozice i afričke kornjače. U paviljonu koji će biti postavljen kod učionice amfiteatar, od 9.30 do 18.30 časova, održaće se besplatna radionica pod nazivom “Pozdrav iz Zoo vrta”, gde će svako dete dobiti razglednicu i poštansku markicu. U izboru je 6 različitih, zaštićenih životinja sa teritorije Republike Srbije, te će deca nakon što oboje razglednicu, na njenoj poleđini pročitati edukativni tekst i napisati poruku. Razglednice se mogu ubaciti u poštansko sanduče na izlasku iz Vrta, pa će za par dana stići na adresu navedenu na njoj, piše na fejsbuk stranici Zoo vrta.

U subotu ujutru će predstavnici grada obići majke u Opštoj bolnici Subotica koje su rodile bebe 1. septembra i uručiti im prigodne poklone.

Centar grada obogatićen je i vašarom starih zanata, rukotvorina i gastronomskih specijaliteta, koji će biti postavljen do 3. septembra, u organizaciji JP „Subotičke pijace“ i uz podršku AD „Tržnice“, na kom se predstavlja 40 izlagača iz zemlje i regiona i humanitarnih organizacija.

*Povodom sutrašnjeg dana i dolaska predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, najavljen je i obilazak Akva parka na Paliću.