Na Dan grada dodeljeno zvanje počasnog građanina i priznanja „Pro Urbe“

Podizanjem gradske zastave i svečanom sednicom Skupštine grada, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, na kojoj su uručene povelje i plakete zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“, obeležen je Dan grada Subotice. Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, dobitniku zvanja Počasni građanin, priznanje je uručio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, dok je predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor priznanja „Pro urbe“ uručio dr Nandoru Šejmešiju, urologu specijalisti, i poslastičarnici „Pelivan”, koja u našem gradu postoji i radi čitav vek.

Predsednik Aleksandar Vučić je, obraćajući se prisutnima na svečanoj sednici, istakao da su promene započete pre deset godina sada deo budućnosti i Subotice i cele Srbije koju, kako je rekao, više niko ne može da okrene ka lošem smeru.

„Imali smo hrabrosti da pre deset godina krenemo u proces koji se nikome nije posebno dopadao, ali koji je danas deo naše istorije i budućnosti koju više niko ne može da okrene u lošijem smeru“, kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je tu nagradu trebalo da dobije i Ištvan Pastor, koji iz zdravstvenih razloga ne prisustvuje svečanosti.

„Znao sam šta je to što moramo da učinimo da zadobijemo poverenje naših sugrađana Mađara, a i oni su znali šta je potrebno da učine da bi se razvilo poverenje i prijateljstvo. Danas smo već došli do toga da svim srcem navijamo jedni na druge u sportu, svim srcem i bez zadnjih namera. To je bila osnova na osnovu čega smo mogli sve da podižemo“, naglasio je Vučić.

Predsednik je naveo da mu ni malo ne smeta ni to što je na ulazu u Suboticu ime grada ispisano i na mađarskom jeziku u bojama mađarske zastave pored onog ispisanog na srpskom u boji srpske zastave, kao i da je to bila njegova ideja. Istakao je da je velika raznovrsnost Subotice naše blago, a ne problem, kao i da je dvadesetak  puta bio u tom gradu, koliko nijedan predsednik države ili vlade nije bilo.

„Doveli smo fabrike u Suboticu i obezbedili velike subvencije u Suboticu. Grad koji je naša veza sa srednjom Evropom i mora biti najbolje povezan i imati razvijenu infrastrukturu. Zmanje od godinu i četiri mesecaće se završiti brza prugu od Novog Sada do Subotice, a tada će Novi Sad biti od Subotice svega 40 minuta putovanja, a centar  Beograda na sat i 10 minuta, dok će se od Beograda do Budimpešte, kada Mađari završe svoj deo, putovati dva sata i 40 minuta. Narodno oozorište u Subotici će biti završeno u najkraćem roku, gradiće se i veliki fudbalski stadion, koji će biti mnogo moderniji od sadašnjeg.“, naveo je Vučić, i dodao kako „ćemo na Horgošu izgraditi nešto potpuno novo i neviđeno u Evropi, veće od svega što smo do sada proširivali“, kao i da ćemo „zamoliti Evorpu da pomogne finansijski“.

Između ostalog, predsednik Vučić je kazao i da će biti izgrađena i pruga od Subotice do Segedina i Baje, što su sve projekti dogovarani sa premijerom Mađarske Viktora Orbana, te je dodao i kako je Subotica pretekla Leskovac po veličini i da je sada peti najveći grad u Srbiji.

Gradonačelnik Stevan Bakić je u svom govoru obrazložio mišeljnje povodom kog je Grad Subotica dodelilo povelju počasnog građanina predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Danas najveće priznanje grada Subotice, zvanje počasnog građanina, dodeljujemo jednom predsedniku Srbije, i to kakvom. Po mom ličnom uverenju koje dele većina u Srbiji jednom od najboljih i najmudrijih koje je imala Srbija u svojoj istoriji.“

Podsetio je da je, stupajući na funkciju gradonačelnika Grada Subotice, 21. avgusta 2020. godine, svoje obraćanje odbornicima i građanima Subotice, završio rečima da veruje da će i on, i njegovi najbliži saradnici za  četiri godine stajati u ovoj sali i da će – osvrćući se na ono što su uradili – osećati ponos.

„Ponosan sam štom sam dobio priliku da budem deo tima na čijem čelu se nalazi predsednik Aleksandar Vučić, koji diže Srbiju, koji joj je vratio dostojanstvo, nacionalni ponos i ugled u svetu. Ponosan sam i što nisam razočarao ni moju Srpsku naprednu stranku koja me delegirala na ovo  mesto, ni moju porodicu, ni moj grad, ni moju Srbiju. Osećam ponos jer smo uradili velike stvari za ovaj grad, a učestvovali smo i u važnim događajima vezanim za boljitak Srbije“, naglasio je Bakić.

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor je, obraćajući se prisutnima na svečanoj sednici, između ostalog, istakao da se u našem gradu realizuje nekoliko investicija, koje predstavljaju kapitalne projekte za Republiku Srbiju.

„Najveća infrastrukturna ulaganja u istoriji grada: to su radovi na završetku izgradnje Narodnog pozorišta koji bi ostali samo fatamorgana na horizontu, da Vlada Aleksandra Vučića nije razumela 2014. godine argumentaciju SVM-a: da je Subotica bez pozorišta samo palanka bez identiteta i da nije prekinuta praksa po kojoj od 2007. Republika nije opredelila ni dinara, uprkos svojim ugovornim obavezama. I da 2016. godine, prilikom razgovora o formiranju Vlade, nismo sa Aleksandrom Vučićem u sali 1 Doma Narodne skupštine razgovarali o važnosti završetka višedecenijskog projekta izgradnje ’Y’ kraka, koja je počela 1990, a u narednih 26 godina nije urađena ni polovina – ne bismo uspeli da za svega tri godine uz podršku od 30 miliona evra, završimo ne samo obilaznicu već i natputnjake na Pačirskom i Meljkutskom putu. Sećam se, kao da je juče bilo, kako smo crtajući na papiru objašnjavali zašto nazvan „Y“ krakom i šta njegova izgradnja znači za građane i privredu“, istakao je dr Balint Pastor.

Nakon pet godina, dodao je, uz zajedničku podršku i opredeljenih 15 miliona evra iz budžeta Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i Grada Subotice, otvara se Spa centar i akva park na Paliću.

„Za Suboticu je razvijanje železničkog saobraćaja od vitalnog značaja: rekonstrukcijom i modernizacijom železničkog koridora Beograd-Budimpešta, obnavljanjem rada pruge Subotica – Segedin, za koju je prethodno već bilo predviđeno uklanjanje, te rekonstrukcijom pruge prema Senti, uz prugu ka Somboru i planovima da se obnovi pruga ka Baji, Subotica postaje, nakon Beograda, najznačajniji železnički čvor u zemlji“, naglasio je Pastor.

Uz čestitke dobitnicima priznanja „Pro urbe“, on je podvukao da je uz naš grad je stajao i Aleksandar Vučić, jer, kako je rekao – iako nije bio prvi predsednik Republike kome smo se u Narodnoj skupštini obratili za pomoć u realizaciji projekata Narodnog pozorišta, Y-kraka, Sinagoge, pruge Subotica-Segedin-Baja, jednom rečju, poduhvata koji određuju budućnost Subotice – bio je jedini koji je razumeo našu ambiciju, i rekao: uradićemo to. I uradili smo.

„Zahvaljujući urađenom, iako grad pogranične geografije Subotica nije više grad sa periferije. Realizovani projekti donose boljitak za građane, ali su vrednosti boljeg života ugrožene ako država ne može da jemči zaštitu najosnovnije potrebe, a to je bezbednost i sigurno okruženje. Zbog toga, u svetlu ozbiljnih incidenta i sve češćih oružanih sukoba među migrantima, nužno je monopolom fizičke prinude garantovati bezbednost naših državljana, kao temeljnu vrednost. Кao što smo to činili svih ovih godina, i ovom prilikom apelujem na državne organe da osiguraju mir i uslove za normalan i bezbedan svakodnevni život naših građana“, poručio je dr Balint Pastor.

Obeležavanje Dana grada, 1. septembra, proteklo je usećanje na dan kada je Subotica, pre 244 godine, odlikovana titulom slobodnog, kraljevskog grada i, kako dolikuje statusu, dobila i kraljevsko ime Maria Theresiopolis.