Na Dan grada rođene četiri bebe, majkama i deci uručeni pokloni

U okviru tradicionalne posete bebama rođenim na Dan grada, član Gradskog veća Srđan Samardžić, kao izaslanik gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, i zamenik predsednika Skupštine grada Nebojša Crnogorac, kao izaslanik predsednika Skupštine grada dr Balinta Pastora, uručili su plakete, poklon vaučere i cveće majkama beba koje su rođene 1. septembra u porodilištu subotičke Opšte bolnice. Ove godine na Dan grada rođene su četiri bebe – tri devojčice i jedan dečak.

Direktor subotičke bolnice, Saša Dželebdžić, rekao je da su majke i deca dobro, i da su bebe po rođenju dobile visoke ocene vitalnih parametara.

„Čestitam roditeljima na prinovama sa željom da im se rađa još više dece, da im budu  živa i zdrava i da ih u životu prati dobro zdravlje, radost i sreća.“ – rekao je direktor bolnice Dželebdžić.

Uz izražavanje zahvalnosti Gradu Subotici na pažnji i poklonima, majka prve bebe rođene na Dan grada, Lidija Banović izjavila je kako su ona i njen sin dobro, da je porođaj protekao u najboljem redu, te da su lekari i medicinsko osoblje u Bolnici bili brižni i profesionalni, kao i da ih kod kuće čekaju tata i brat.

Darivanje beba rođenih na Dan grada, 1. septembra, je samo deo mera i akcija koje se, kako na republičkom, tako i na pokrajinskom i lokalnom nivou, sprovode u okviru unapređenja pronatalitetne politike u Srbiji. Srđan Samardžić je, tim povodom, izjavio da je grad Subotica i ove godine opredelio sredstva za isplatu jednokratne pomoći trudnicama u iznosu od 15.000 dinara, kao i za roditeljski dodatak za prvo dete u visini od 10.000 dinara.

„Grad Subotica od 1. septembra ove godine u potpunosti snosi troškove boravka dece u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ i vrtićima pri osnovnim školama u Čantaviru i Đurđinu. Grad takođe i sufinansira deo troškova za decu u verifikovanim privatnim predškolskim ustanovama sa teritorije grada Subotice, čiji roditelji ili drugi zakonski zastupnici ispunjenjem uslova iz Odluke ostvaruju ovo pravo, i to u visini od 10.000 dinara. Želim dobrodiošlicu na svet našim novim sugrađanim, a koji su svetlost dana ugledali baš u našem gradu, i njihovim roditeljima upućujem čestitke.“ – kazao je Samardžić.

Nebojša Crnogorac je, između ostalog, rekao da ono što želimo za budućnost jeste da nam grad bude bogatiji svakog dana sve više, jer jedina izvesna budućnost je ona koju imamo sa našom decom.

„Džaba nam sva materijalna bogatstva i uređenje komunalne infrastrukture, parkova, ako nemamo dece koja će tu da provode vreme.“, naglasio je Crnogorac.

U julu ove godine rođena je i prva beba kroz program Centra za reproduktivnu medicinu i vantelesnu oplodnju Opšte bolnice u Subotici, a u proteklih godinu dana u porodilištu subotičke bolnice rođeno je 1.169 novih sugrađana.