AktuelnoDruštvo

Program proslave Dana grada – Subotičane očekuju tri koncerta

Svečanom sednicom Skupštine grada i bogatim sportskim, umetničkim i zabavnim programom od 27. avgusta do 3. septembra biće proslavljen Dan grada.

Kao uvertira za proslavu, već u nedelju će se održati 6. Subotički polumaraton, koji će i ove godine okupiti veliki broj sportista i rekreativaca. Prve na programu su Dečije trke, koje će se održati na parkingu između Muzičke škole i Gradske kuće, od 8 časova, a nakon sat vremena počinju i glavne trke na Korzou.

„Svečanoj sednici Skupštine grada, 1. septembra, prethodiće nastup duvačkog orkestra i podizanje zastave. Trodnevni umetničko-zabavni program realizovaće se na Trgu slobode, a u slučaju lošeg vremena koncerti će se održati u Hali sportova, u istom terminu u kom su najavljeni. I ove godine smo se odlučili za raznovrsnost stilova koji će naći put do svoje publike. Na sam Dan grada,  svim sugrađanima poklanjamo koncert Saše Matića, jednog od najrenomiranijih muzičkih umetnika, i naravno vatromet.“ –  kazala je Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti.

Na istom mestu, u subotu će nastupiti mađarski rok bend „Piramis“. Naravno, neće izostati ni poseta bebama u subotičkom porodilištu (2. septembra) koje su rođene na Dan grada, a koja simboliše mere podrške roditeljstvu i porodici koje realizujemo u našem gradu.

Centar grada obogatiće i vašar starih zanata, rukotvorina i gastronomskih specijaliteta, koji će biti postavljen od 30. avgusta do 3. septembra, u organizaciji JP „Subotičke pijace“ i uz podršku AD „Tržnice“, na kom će se predstaviti 40 izlagača iz zemlje i regiona. Kao i prethodnih godina, dve kućice će biti namenjene za humanitarne aktivnosti. Učešće su već prijavili korisnici usluge „stanovanje uz podršku“ i Dnevnog boravka iz Banijske, gde je ostalo još slobodnih termina, te svi koji žele još uvek mogu da najave svoje učešće, podsećaju iz Grada.

Organizator rođendanske proslave Grada je Turistička organizacija Subotice, koja je za ovu namenu izdvojila sredstva u visini od 8.960.000 dinara.

„Turistički informativni centar će ova tri dana raditi od 8 do 20 časova, gde će svi sugrađani i turisti moći blagovremeno da se informišu o programima proslave Dana grada. Naša turistička organizacija će tih dana, od 13 časova, organizovati besplatnu turističku turu za sve zainteresovane.“ – najavljuje Aleksandar Medaković, direktor TO Subotice.

Obeležavanju Dana grada su se i ove godine priključile ustanove kulture i fondacije, koje su pripremile bogat program, poput promocije knjiga, predstava, koncerata, izložbi, filmova, a neće izostati ni hranjenja životinja u palićkom Zoo vrtu. Takođe, tu je i Subotički simfonijski orkestar koji svake godine svojim sugrađanima pripremi koncert za pamćenje, pa će tako 31. avgusta na Trgu nastupiti sa tri tenora – Brankom Živkovićem, Erminom Ašćerićem i Stefanom Karancem i dirigentom Mikicom Jevtićem.

„Ove godine obeležavamo deset godina postojanja orkestra i pripremili smo jedan bogat i sjajan program, i verujem da ćemo svi uživati. Pripremili smo posebne arije, a svi se sećamo onog čuvenog tri tenora koji je obeležio svet. Posle ovog koncerta, sa ovim programom ići ćemo na turneju, a do kraja godine nas očekuje još koncerata.“ – kazao je Miloš Nikolić, umetnički direktor Subotičkog simfonijskog orkestra.