10. Panel konferencija “Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bački Bunjevaca” i koncert “Ne daj se pismo naša”

U organizaciji KUD “Bunjevka, u Etno kući “Kuntić” u četvrtak, 21. jula sa početkom u 18 časova biće održana 10. Panel konferencija “Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bački Bunjevaca”, u okviru koje će biti obeležena deseta godišnjica ovog projekta i upriličena dodela priznanja najzaslužnijima za njegovo sprovođenje.

Stručno predavanje na temu zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa održaće dr Tatjana Bugarski iz Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije, a biće održana i prezentacija običaja “Sarana” kod bačkih Bunjevaca izlagača Ljudevita Vujković Lamić, koju će pratiti dokumentarni film i prezentacija kataloga, “Trukovanje” – Bunjevački bili šling o kojem će govoriti Kata Kuntić i Etno izložba i prezentacija veština – trukovanje, šlingovanje i održavanje bunjevačkog bilog šlinga.

U okviru Panel konferencije, od 20 časova uslediće multimedijalni koncert pod nazivom “Ne daj se pismo naša” u organizaciji udruženja građana “Bunjevačka kasina”, u povodu obeležavanja 160. godina od rođenja Ante Miroljuba Evetovića, 85. godina od smrti Ivana Petreša i 50. godina od smrti Matije Evetovića. Na koncertu će nastupiti vokalni solista Tamara Babić, uz muzičku pratnju Vlastimira Stanimirovića na harmonici, Gordana Papića na klaviru i Adriane Županek Sič i Milene Radović na violončelu.

U programu će učestvovati i folklorni ansambl KUD “Aleksandrovo”, čiji članovi će se predstaviti spletom bunjevačkih igara. Ulaz je besplatan.