Povodom 75 godina Gradskog muzeja otvorena izložva „Akvizicije Gradskog muzeja Subotica 2015-2023″

Izložba Akvizicije Gradskog muzeja Subotica 2015–2023 (izbor) otvorena je u četvrtak, 30. novembra a povodom 75. godišnjice otvaranja subotičkog Gradskog muzeja.

Ova izložba pruža uvid u akvizicije Gradskog muzeja Subotica u proteklih devet godina obuhvatajući izbor predmeta koje je muzej pribavio u tom periodu na različite načine (iskopavanjem, prikupljanjem na terenu, otkupom, putem poklona) a sastoji se iz šest celina od kojih svaka predstavlja jedno odeljenje Gradskog muzeja Subotica: arheološko, istorijsko, etnološko, prirodnjačko, umetničko, muzejsku biblioteku. Neke od umetničkih i bibliotečkih akvizicija publika može da pogleda u okviru drugih aktuelnih postavki Muzeja. U pripremi je i katalog izložbe.

Veći deo izloženih eksponata nikada do sada nisu bili javno prezentovani. Cilj ove izložbe je da putem muzejskih akvizicija skrene pažnju na osnovnu muzejsku delatnost – na formiranje, konstantno dopunjavanje i čuvanje muzejskih zbirki. Posebnu zahvalnost muzej, pa i grad, duguje poklonodavcima koje srdačno očekujemo i na otvaranju. Autori izložbe su: Slađana Aleksić, Neda Dimovski, Dora Hičik, Akoš Kubičković, Gabrijela Lovas Kajdoči, Olga K. Ninkov, Arpad Pap, Ljubica Vuković Dulić.

Iz Gradskog muzeja izrazili su zadovoljstvo što imaju priliku da prikažu jedan deo novih akvizicija a ovo je, kažu,  samo deo izbora . Nemamo toliko mesta da sve prikažemo a devet godina je dug period.

Istorijsko odeljenje tokom devet godina došlo je do 1000 predmeta uglavnom putem poklona. Imali smo nekoliko otkupa ali uglavnom predmeti su u Gradski muzej stizali kao poklon, kaže ispred istorijskog odeljenje Akoš Kubičković, dodajući da su se trudili da naprave pravi izbor. 29. novembra 1948. godine prvi direktor i ujedno i kustos muzeja zbog nedostataka arheoloških predmeta po iste odlazi u Sombor ali vrlo brzo situacija se promenila, kaže Neda Dimovski, kustoskinja dodajući da su vrlo brzo krenula arheološka iskopavanja a zbirka postajala sve bogatija.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *