Bogat program obeležavanja Dana secesije u Subotici

Dani secesije u Subotici će biti obeleženi od 08. do 10. juna brojnim predavanjima, koncertima, radionicama, promocijama knjiga, izložbama i drugim aktivnostima koje će biti održane u ustanovama kulture našeg grada.

Svetski dan secesije u subotičkoj Sinagogi, u organizaciji Fondacije „Subotička Sinagoga“ biće obeležen u subotu, 10. juna muzičkim dešavanjima. Od 18 časova održaće se koncert „Noć secesije“, u okviru kojeg će nastupiti Anđela Stanković na harfi, Aleksandra Ušumović, sopran, Vera Zečević, mescosopran, uz Kvartet „Pneuma“. Od 19 časova u okviru koncerta „Noć orgulja“ nastupiće Mesaroš Žolt Mate iz Budimpešte, a od 20:30 Denis Nikičić Kvartet.

U četvrtak, 08. juna od 18 časova u Gradskom muzeju održaće se promocija knjige Boška Krstića „Legenda o čuvarima Azura. Sudbina plavih Žolnai vaza“. Gosti programa biće pisci Boško Krstić i Oto Tolnai, a domaćin je dr Olga K. Ninkov, istoričarka umetnosti. U četvrtak 08. juna od 10 do 14 časova u Gradskom muzeju održaće se igraonice za decu predškolskog uzrasta u saradnji Gradskog muzeja Subotica i PU „Naša radost“. Radionice vodi Ljubica Vuković Dulić, viša kustoskinja – istoričarka umetnosti, a od 14 do 16 časova Radionica vitraža M&K Tiffany, na uglu ulica Celovečke 20a i ulice Antonija Hadžića i Otvorena vrata za posetioce u radionici vitraža. U Savremenoj galeriji od 16 časova biće organizovana Radionica za decu i roditelje „Kakve ukrase nosim?“. Radionicu vodi Jasmina Vidaković, viša muzejska edukatorka – grafičarka.

U petak, 09. juna od 17 časova u Velikoj većnici Gradske kuće održaće se redavanje Đerđa Merenjija istoričara umetnosti iz Budimpešte „Arhitektonska Žolnai keramika“ (predavanje na mađarskom jeziku sa obezbeđenim prevodom na srpski), a u 19 časova u Muzičkoj školi biće upriličen Džez koncert đaka ove obrazovne ustanove. U subotu, 10. juna od 10 časova održaće se šetnja gradom sa fokusom na upotrebu materijala u secesijskoj arhitekturi Subotice – Palata Ferenca Rajhla, zgrada Subotičke trgovačke banke, Gradska kuća. Šetnju će voditi istoričarke umetnosti Tamara Kucor i Klara Evetović. Polazak je od Rajhlove palate (Savremena galerija Subotica, Trg Ferenca Rajhla 5) preko Korzoa do Gradske kuće, gde je nakon obilaska obezbeđen odlazak u toranj na vidikovac.

Od 17:30 u Savremenoj galeriji održaće se predavanje Tamare Ognjević, istoričarke umetnosti iz Beograda „Rene Lalik i himere s dijamantskim krilima“, a od 19 časova u Svečanom ulazu u Gradsku kuću biće otvorena izložba „Ne/obično lice secesije“ Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd. Izložbu otvaraju prof. dr Dubravka Đukanović, direktorica Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice. U ponedeljak, 12. juna u 12 časova biće proglašenje pobednika foto-konkursa „Otkrij me! – Materijali secesijske arhitekture u Subotici“ na društvenim mrežama ustanova organizatora.