KulturaSubotica danas

Predavanje “Da li je ratu mesto u umetnosti? Sukob i ratna trauma u savremenoj umetnosti”

U okviru izložbe “Home is where your heart beats” umetnice Jelene Grujičić, sutra, 28. septembra sa početkom u 18 časova u Savremenoj galeriji održaće se predavanje “Da li je ratu mesto u umetnosti? Sukob i ratna trauma u savremenoj umetnosti”.

Kako ističu u Savremenoj galeriji, neraskidiva veza između umetnosti i života ogleda se i u slikama stvarnosti koje postaju teme umetnosti. Ratovi, najpogubniji periodi u civilizacijskom hodu, uticali su i na nastanak određenih dela, ali i na umetničke tokove. Razorna moć ratnih sukoba, priče o herojskim žrtvama, intimna osećanja straha i beznađa pronašli su svoj put do opredmećivanja u umetnosti. Postavljajući pitanje o mestu rata u umetničkom promišljanju, predavanje će se baviti predstavljanjem sukoba i ratne traume u savremenoj umetnosti, uz praćenje tokova i na internacionalnoj i na domaćoj umetničkoj sceni.

Predavanje, koje je inače deo edukativnih programa izložbe “Home is where your heart beats”, inspirisano je delom Jelene Grujičić 4,21m2. Prva sreda u mesecu je dan kada umetnica propituje kategorije emocionalnog učenja i procesa uslovljenog straha. Predavanje će održati Nela Tonković, kustoskinja izložbe.