Savremena galerija dobila modernu galerijsku rasvetu

Predstavljanju nove galerijske rasvete u nekoliko izložbenih sala spratnog dela Savremene galerije prisustvovao je i narodni poslanik i predsednik Skupštine Grada dr Balint Pastor ističući da je sredstva u iznosu od 3 miliona dinara Savremenoj galeriji dodelilo Ministarstvo kulture i informisanjaa u okviru projekta „Gradovi u fokusu“.

Ovaj projekat omogućio je lokalnim samoupravama da unaprede svoje kapacitete i kulturnu ponudu, u saradnji sa ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima u oblasti kulture, kao i pojedincima i drugim subjektima u kulturi.

Završena je prva faza projekta koja je obuhvatala ugradnju rasvetnih elemenata u četiri prostorije Savremene galerije i kompletne građevinske radove, dok će se u drugoj fazi rasveta ugraditi u sledeće četiri prostorije. Tada će i neka pametna rešenja biti realizovana kako bi sve to bilo savremeno, pošto se radi o Savremenoj galeriji, rekao je dr Balint Pastor ističući da pored toga što se nalazi u palati Rajhla Ferenca, jednoj od najlepših građevina u Subotici, da Savremena galerija ima veliku ulogu i značaj u kulturnom životu ne samo Subotice već i našeg regiona.

Mislim da je ovo jedan jako bitan trenutak za sve nas, pošto već dugi niz godina čekamo na galerijsku rasvetu, rekao je direktor ove ustanove Arpad Blaško dodajući da je ovo ujedno dobar uvod u proslavu 60 godina postojanja nekadašnjeg Likovnog susreta, danas Savremene galerije Subotica. Reč je o najsavremenijoj i najmodernijoj galerijskoj rasveti tako da će umetnička dela, što je i najvažnije, biti adekvatno osvetljena. Veoma je važno da idemo u korak sa vremenom i da preduzimamo sve što je u našoj moći za, pre svega, umetnike iz Subotice, a naravno i šire, tim pre što je Savremnena galerija iz godine u godinu sve značajnija ustanova kulture u regionu.