Balint Pastor: Lokalna samouprava ne može da bude odgovorna za situaciju sa migrantima

Predsednik Skupštine grada, Balint Pastor, je na današnjoj konferenciji za medije koja je održana povodom najave sutrašnje Skupštine grada odgovarao na pitanja novinara i tom prilikom bio upitan da prokomentariše stanje po pitanju „migrantske krize“ u našem gradu.

„Javnost treba da zna da lokalni organi nemaju nadležnosti po pitanju migrantske krize. Nijedan lokalni organ, nijedna jedinica lokalne samouprave, nema nikakvu nadležnost u vezi migrantske krize. Ti poslovi spadaju isključivo u nadležnost republičkih organa, što znači da lokalna samouprava ne može da bude odgovorna za situaciju na terenu. Više desetina puta sam na temu migranata govorio u Narodnoj skupštini, razgovarao sam sa ministrom unutrašnjih poslova, predsednicom Vlade, kao i sa predsednikom Republike, i uvek apelovao na sve državne organe koje imaju nadležnosti u Republici Srbiji da policija i žandarmerija budu prisutni na terenu, da država garantuje bezbednost pre svega lokalnog stanovništva i svih naših državljana, jer je to osnovni zadatak i svrha postojanja bilo koje države na svetu.

Dr Balint Pastor se osvrnuo i na činjenicu da je u prethodnih nekoliko meseci mnogo veća prisutnosti žandarmerije i policije na terenu, kako u Subotici tao i u drugim lokalnim samoupravama koje su u velikoj meri pogođene problematikom iregularnih migranata.

„Mislim da je veća i stalna prisutnost pripadnika MUP-a, jedino rešenje. Ovakve akcije, poput jučerašnje treba da budu svakodnevne, jer je migrantska kriza postala deo naše svakodnevice. Prvi put kad sam o tome govorio u Narodnoj skupštini, a to je bio jul 2015. godine, neke opozicione stranke su me optužile za fašizam, ksenofobiju, rasizam i podnele prijavu protiv mene republičkom zaštitniku građana, gde su tražile da se kaznim zbog toga što sam javno govori o tome. Tada sam, kao i sada pričao o tome da lokalno stanovništvo treba da bude u potpunosti zaštićeno od strane državnih organa, jer ovo nisu ekonomski migranti i ljudi koji beže od rata, što se kroz vreme nažalost dokazalo i pokazalo.“ – istakao je Pastor. „Apelujem na sve državne organe da zaštite meštane iz Subotice, Hajdukova, Tavankuta i svih onih mesnih zajednica u okviru grada koji ne mogu normalnim životom da žive, već osam godina. Apel se odnosi kao na naš okrug, tako i na Zapadnobački, Severnobanatski i Potiski. Naročito apelujem na građane da ni slučajno ne pokušavaju da uzmu pravdu u svoje ruke, jer to nikako ne bi bilo dobro.“

Upitan da li je ovakvo stanje oko migranata u našem gradu rezultat regresije, Pastor kaže:

„Ono što je evidentno je da kroz teritoriju našeg grada prolazi jako veliki broj ilegalnih migranata, ali i dalje smatram da je dobro što postoji ta „ograda“ između Srbije i Mađarske. Da nje nema mi bismo imali desetostruko više migranata u okolini Subotice ili u samoj Subotici. Jasno je da ovaj problem neće prestati preko noći, ali je zadatak države da garantuje bezbednost građana, i vidimo da država to ume. Nadam se da ćemo akcije, poput jučerašnje, viđati u kontinuitetu i narednih dana i onda neće biti problema na terenu.“

Kako se prethodnih dana osim migrantske krize, među Subotičanima često postavljalo pitanje istrajnosti Majšanskog mosta i bezbednosti građana, predsednik lokalne Skupštine je rekao da nema potrebe za zabrinutost.

„Prelazim Majšanski most svakog dana. On je u potpunosti bezbedan za saobraćaj putničkim automobilima, dok je teretnjacima zabranjeno da ga prelaze. Vidim da se vodi kampanja i da neki pokušavaju da ubiru jeftine poene pričajući o tome, te bih kazao da je izvesno da Majšanski most nije u najsjajnijem stanju, ali da sigurno može da služi za saobraćaj u sasvim bezbednoj meri. Podsetio bih i na to da se u kontinuitetu otvaraju i nove alternativne saobraćajnice u gradu. Sa otvaranjem Bajnatske se malo kasni, ali u roku od nekoliko nedelje i ona će biti otvorena.“ – precizirao je on.

Kada je u pitanju otvaranje Akva parka na Paliću, Balint Pastor je rekao da je zakašnjenje potpuno opravdano i da će o tačanom datumu njegovog puštanja u rad javnost biti obaveštena.