Mlađi osnovci nastavu prate redovno, ostali kombinovano

Tim za škole doneo je odluku da od ponedeljka, 31. januara učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopštilo je na svom sajtu Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Za učenike srednjih škola nastava će se takođe odvijati prema kombinovanom modelu.

Prema podacima iz nadzora preuzetih iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu dostavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, od 20. do 26. januara broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 5.480 (0.71%). Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva COVID-19 u istom periodu iznosio je 3.7%.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, ukupno je 25 (0.06%) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju, promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana. Ukupno je 214 (0.54%) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 43 (0.11%) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana, navodi se u saopštenju.